Nikola Đuričko: Ništa ne treba raditi po svaku cenu

Nikola Đuričko: Ništa ne treba raditi po svaku cenu

Autor: | 03/03/2012

0

Mračne beogradske ulice u kojima vlada tajanstveni kodeks “srpskog ruleta”, intrige i nasilje, novo su okruženje u kojem će se naći Nikola Đuričko. Naime, reč je o akcionom filmu “Poslednji i prvi” Predraga Stojića u kojem Nikola igra Mihajla Lubardu, anesteziologa koji žrtvujući sve, stavlja na kocku svoj život kako bi zaštitio mlađeg brata Petra, srpskog Džejmsa Dina, koji pokušava da pobegne od posledica pogrešnih izbora iz prošlosti.
Film po scenariju Marka Krstića počinje da se snima sredinom marta, a u glavnim ulogama su i Ljubomir Bandović, Milan Čučilović, Zlata Numanagić, Milorad Mandić Manda, Nikola Kojo...
- Svaki novi posao je izazov. Glumac uvek počinje ispočetka i ja se trudim da prema svakom novom projektu budem odgovoran. U ovom filmu se posebno radujem mogućnostima koje scenario otvara. Meni, kao igraču, pruža se prilika da delikatnije pravim lik, koji je tajnovit, spolja hladan, ali sa nekom unutrašnjom tenzijom. Za mene je ovo lepa prilika da se poigram i da istražim detalje, sitnice, jedva primetne promene u jednom čoveku, u vrlo uzbudljivom trenutku u njegovom životu, suočavanje sa introspekcijama i dilemama koje nosi priča koja mu se događa - kaže za Nikola.
Đuričko u filmu tumači lik starijeg brata koji radi kao lekar i koji se više ne bavi reli-vožnjom, a na pitanje zbog čega u zahtevnih “vozačkim scenama” neće imati dublera, glumac odgovara:
- Imam poverenja u automobil i svoje sposobnosti. Bezbednost na snimanju je na prvom mestu tu rasprave nema, ali Peđa reditelj i ja smo doneli odluku da sve što mogu da izvedem, to i učinim. Ima dosta razloga za to, način na koji on planira da snimi scene vožnji, autentičnosti samih situacija... Uskoro krećem na pripreme sa našim stručnim konsultantima i tome se baš radujem. Bili smo i na VMA i razgovarali sa lekarima koji se svakodnevno bore za ljudske živote, to je takođe deo priprema i istraživanja u vezi ovog filma. To su heroji o kojima malo ljudi zna i ja sam vrlo počastvovan što sam ih upoznao.
Na pitanje ima li razlike kada radi sa nekim rediteljem kome je ovo prvenac ili neko kome je to već rutinski posao, Nikola kaže:
- Mislim da ni jednom reditelju nije rutina snimanje filma, to je veoma stresno, uzbudljivo, kreativno i nimalo lako u ovom vremenu. Svakako da je energija i entuzijazam ove mlade ekipe prosto zarazan i ja sam se vrlo lako uvukao u ovu priču. S nestrpljenjem očekujem početak snimanja.
Đuričko je poslednjih nekoliko meseci bio u medijskoj izolaciji, te nije davao nikakve intervjue i izjave za medije, a to stanje objašnjava sledećim rečima:
-  Nisam imao ništa pametno da dodam opštem lupetanju. Ja lično nemam potrebu da se promovišem, ali smatram da je normalno promovisati film, seriju ili pozorišnu predstavu.
Iako je konstatovao da u poslednje vreme puno radi glumac kaže da ima još poslovnih planova u narednom periodu.
- Posle snimanja filma, nastavljam rad na “Montevideu 2”. To je toliko ambiciozan i uspešan projekat da sam srećan što sam deo toga. Nadam se da ću početi jednu predstavu u mom matičnom pozorištu Jugoslovenskom dramskom.
Nikola se oprobao i kao pozorišni reditelj, a na pitanje da li to znači da će se uskoro naći i iza filmske kamere ili eventualno otvoriti producentsku kuću, Đuričko je ostao zagonetan.
- Nikad se ne zna. Imam takvih ambicija i nekakve ideje mi se motaju po glavi, ali ako mogu da biram - bliža mi je režija nego produkcija.
Nikola je pasionirani igrač golfa, ali i video-igrica, a na pitanje čemu ipak daje prednost, on kaže:
- Što sam stariji, sve više volim golf, a dobar sam onoliko koliko vežbam. Kada krene proleće, eto mene na terenu Golf kluba Beograd na Adi.
Na pitanje u kojim projektima ćerka Nađa i sin Đorđe najviše vole da vide tatu i kakvi su kritičari glumac kaže:
-  Ja sam za njih samo tata i to je jedini projekat koji njih zanima. Možda je to njihova kritika.
Nikola se mnogima dopao kao Lepi Džoni u kvizu “Karaoke obračun”, a potom je i izjavio kako bi se ponovo pojavio kao voditelj ukoliko se ukaže prilika. Mđutim, iako je ponuda bilo Nikola ih je odbio.
-  Snimili smo sto epizoda ”Karaoka” i cela ekipa je bila svesna da nema dalje. Meni je bilo zabavno sve vreme, ali treba znati i stati. Mislim da ne treba ništa raditi po svaku cenu. Odlično iskustvo, ali ja sam pre svega glumac.

Izvor: Blic

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin