Vladimir Vanja Grbić posetio Hilandar

Vladimir Vanja Grbić posetio Hilandar

Autor: | 16/04/2012

0

Želja reditelja Gorana Vukčevića bila je da Hilandaru, koji je posetio 171 put, još jednom priđe iz ugla putopisca. Siguran da je priča o centru srpske duhovnosti neiscrpna, odlučio je da je ovog puta ispriča na malo drugačiji način. I, baš uoči Uskrsa, ponovo se uputio na Svetu goru, sada u društvu proslavljenog odbojkaša Vladimira Vanje Grbića!
Tokom četvorodnevnog boravka nastala je dvodelna emisija „Hilandar, okom i dušom“, čiji je prvi deo na Prvom programu RTV Vojvodina u ponedeljak uveče, a drugi narednog ponedeljka. Reditelj nam je otkrio neke od „kota“ koje su obišli, sa idejom da, u trenutku kada je obnova srpske svetinje u stagnaciji zbog krize, gledaocima prikažu svetogorske znamenitosti i lepote.
- Pre no što smo stigli na Svetu goru, Vanja i ja smo svratili u Solun - priča Vukčević.
- Posetili smo Spomenik srpskim vojnicima, gde nas je dočekao vodič, kustos Đorđe Mihailović, koji je od 1960. „čuvar“ groblja na Zejtinliku. Razgovor s njim je bio dobar uvod u ono zbog čega smo krenuli: Hilandar.
U manastiru su ih dočekali iguman Metodije i očevi Simeon i Milutin. Vanja se, kaže Goran, odlično snašao u razgovoru sa njima, a i monaško bratstvo je bilo oduševljeno sportistom. Rekli su mu da poseduje izuzetnu smirenost, što je presudno za život. Vanja je, sasvim slučajno, otkrio da vodi poreklo od Lazara Hrebeljanovića, što ga je dirnulo. I mada mu ovo nije prvi put na Svetoj gori, kaže da je doživljaj bio poseban.
- Osećaj koji sam tamo doživeo ne može da se opiše rečima - kaže Vanja.
- To bi bilo kao kada biste slepcu objašnjavali zelenu boju ili gluvom kako zvuči neka nota. Hilandar je mesto koje mora da se poseti da bi se osetilo u punom sjaju.
Grbić kaže da je na ovom „pohodu“, upoznavajući srpsku istoriju, uspeo da spozna i sebe. S tim saznanjem se, objašnjava, sada oseća kao bolji čovek.
- Shvatio sam koliko je važno da poznajemo svoju istoriju i korene, kako bismo poštovali i druge narode i kulture. Mislim da nema boljeg mesta za to od Hilandara. Na Svetoj gori sam doživeo vrhunac duhovnosti - priznaje odbojkaš.
Vanja će se, siguran je, vratiti u Hilandar, a želja mu je da pomogne u obnovi manastirske riznice, koja ima neprocenjivu vrednost.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin