Kolin Firt spašava plemena u Amazoniji

Kolin Firt spašava plemena u Amazoniji

Autor: | 27/04/2012

0

Britanski glumac i Oskarovac Kolin Firt zauzeo se za jedno malo urođeničko pleme u brazilskoj Amazoniji za koje kaže da je "najugroženiji narod na svetu".
Kako piše londonski "Gardijan", Firt je zajedno sa nevladinom organizacijom "Survival International" pokrenuo kampanju za spasavanje pripadnika plemena Ava čiji je opstanak ugrožen sistematskim uništavanjem šume u kojoj žive.
Poznati glumac pozvao je brazilske vlasti da "jednom zauvek" proteraju uljeze - ilegalne drvoseče, uzgajivače i koloniste.
- Šuma plemena Ava se ilegalno uništava zbog svojih bogatstava. Kada drvoseče naiđu na Ave, oni ih ubijaju. Njihovi lukovi i strele su nemoćni naspram pušaka belaca - objašnjava Firt u spotu koji je postavljen na Internet.
On je pozvao na potpisivanje peticije koja će biti upućena ministru pravde Žozeu Eduardu Kardozu kako bi poslao federalnu policiju u tu oblast da zaštiti Ave.
Pleme Ava čini oko 360 nomadskih lovaca i sakupljača plodova, kao još stotinjak pripadnika koji žive u izolaciji. Prema podacima Nacionalne fondacije Indijanaca (Funai), u Brazilu ima 77 izolovanih domorodačkih plemena, od koji je svega tridesetak locirano.
Urođenici predstavljaju svega jedan odsto od 191 miliona stanovnika Brazila i nastanjuju oko 12 odsto brazilske teritorije, uglavnom na području Amazonije.

Izvor: Tanjug

Foto: Hola.com

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin