Zdravlje: Neplodnost je izlečiva

Zdravlje: Neplodnost je izlečiva

Autor: | 12/05/2012

0

Stručnjaci kažu da bračni ili ljubavni par ima probleme sa sterilitetom ako posle godinu do dve normalnih seksualnih odnosa, bez korišćenja kontraceptivnih sredstava, izostane trudnoća. Međutim, parovi koji su se odlučili za prvo dete tek pred kraj četvrte decenije ne bi trebalo da čekaju godinu dana već da se lekaru jave ako do začeća ne dođe posle šest meseci. Tek u takvim slučajevima trebalo bi preduzeti mere, početi sa medicinskim ispitivanjima i lečenjem. Važno je znati da se u 90 odsto slučajeva steriliteta može utvrditi razlog neplodnosti.
Opšte je mišljenje među neupućenima da su žene glavni krivci za izostanak trudnoće (neplodnost ili sterilitet), dok rezultati govore da to nije tačno i nije jednostavno. Zbog činjenice da je ženski reproduktivni sistem složeniji od muškog, a posebno zbog kulturoloških zabluda, dugo se smatralo da su žene isključivi krivci za bračnu neplodnost. Međutim, lekari godinama, na osnovu iskustva u lečenju, tvrde da se poremećaji koji uzrokuju sterilitet podjednako često javljaju i kod muškaraca i kod žena. Jedna od predrasuda je da je neplodnost neizlečiva, dok realnost pokazuje da oko 50 odsto parova posle terapije ostvari željenu trudnoću. Iskustva specijalista govore da se ženski sterilitet obično lakše leči od muškog. Žene, kod kojih je uzrok neplodnosti hormonalni poremećaj, koriste savremene hormonskelekove koji izazivajuovulaciju kod otprilike 80 odsto žena, a do trudnoće dođe kod oko 50 odsto žena, dok višestruku trudnoću ostvari više od 5 odsto žena sa ovakvim problemima.
Ranije su bakterijske infekcije bile jedan od češćih uzroka steriliteta, dok su danas ređe jer se većina lako leči antibioticima. Hlamidija je jedan od uzroka neplodnosti zato što se njeni simptomi teško uočavaju, a značajno utiče na smanjenje plodnosti. Pored toga što se teško uočava, hlamidija se teško leči jer se ponaša i kao bakterijska i kao virusna infekcija, a može biti prisutna i kod žena i kod muškaraca. Kod 5 odsto parova posle višegodišnjeg ispitivanja i upornog lečenja, i pored toga što se ne ustanove pravi razlozi neplodnosti, nastupi spontano izlečenje. Ovaj podatak navodi na zaključak da bi parovi trebalo da budu uporni u nalaženju razloga neplodnosti i lečenju svih potencijalnih uzroka neplodnosti, kako bi ostvarili dugo željenu trudnoću. Spontani pobačaji takođe spadaju u jedan od čestih oblika steriliteta. U današnje vreme skoro svaka šesta trudnoća, pa i češće, završava se prevremenim porođajem, spontanim pobačajem iz različitih razloga.
Uzročnici neplodnosti žena mogu biti različiti: oštećenje ili neprohodnost jajovoda, endometrioza, poremećaj ovulacije, policistični jajnici, povišen nivo prolaktina. U ostale uzroke spadaju: miomi, priraslice, različiti lekovi, problemi sa tiroidnom žlezdom - hipotiroidizam i hipertiroidizam, tumori i njihovo lečenje, Kušingova bolest, HIV, oboljenje bubrega, preterani unos kofeina itd.
Sterilitet kod muškaraca uglavnom se svodi na tri razloga: smanjen broj spermatozoida, umanjenu pokretljivost i mogućnost oplodnje jajne ćelije.
Muškarci koji pate od infertiliteta prvo moraju da urade spermogram, test koji pokazuje kvalitet spermatozoida i njihovu sposobnost da oplode jajnu ćeliju. Jedna analiza nije pouzdana i zato bi, pre postavljanja dijagnoze i donošenja zaključaka, trebalo uraditi bar dva spermograma. On je prva i osnovna analiza, ali ne sme biti i jedina.
Uzroci problema mogu biti poremećena produkcija ili funkcija spermatozoida. To prouzrokuje malu koncentraciju spermatozoida, ispod deset miliona po mililitru, nepravilan obilik ili smanjenu pokretljivost spermatozoida i drugo.I kod žena, kao ikod muškaraca i životne navike mogu da imaju uticaja na nemogućnost začeća: neadekvatna ishrana, gojaznost, stres, prekomerno korišćenje alkohola, vrsta posla, korišćenje narkotika ii drugo.
Jedan od uzroka povećanja broja neplodnosti je i taj što se parovi na brak i potomstvo odlučuju sve kasnije. Ranije je prosek starosti parova koji hoće da zasnuju porodicu bio 20-25 godina starosti, dok se sada taj prosek kreće od 30 do 35, pa i kasnije. Parovi pri tom zamenaruju činjenicu da se s godinama i libido i plodnost smanjuju.
Blagovremeno lečenje
Metoda lečenja zavisi od uzroka steriliteta, godišta partnera, dužine trajanja steriliteta i mnogih drugih faktora. Ako uzroci ne mogu da se otklone, žena može da zatrudni veštačkom oplodnjom.
Lečenje steriliteta kod muškarca može se sprovesti lekovima ili konsultacijama sa stručnim licem. Nekad se pristupa operaciji ili hormonalnoj terapiji, a moguće je spermu uzeti direktno iz testisa i njom pokušativeštačku oplodnju. Lečenje steriliteta žena se provodi stimulacijom ovulacije, operacijom, intrauterinom inseminacijom ili vantelesnom oplodnjom. U zavisnosti od uzroka neplodnosti, lečenje se sprovodi u fazama.
* Ako posle određenog vremena nije nastupila trudnoća - Obično se pribegava osnovnim metodama za utvrđivanje ovulacije, što može rešiti problem velikom broju parova. U ovoj fazi koriste se i prirodna sredstva za podizanje nivoa plodnosti.
* Medicinska ispitivanja - Ako prva faza nije dala rezultate, potrebno je otkloniti sumnje u postojanje zdravstvenih problema koji mogu imati veze sa neplodnošću. Muškarac i žena će biti upućeni na osnovna medicinska ispitivanja u ove svrhe.
* Terapija - Ukoliko postoji neki problem na nivou funkcionisanja reproduktivnog sistema, lekar će propisati potrebnu terapiju koja bi trebalo da poveća šanse da kvalitetan spermatozoid upešno oplodi jajnu ćeliju. Nekada će biti potreban i hirurški zahvat kako bi se otklonio problem. Često se u ovoj fazi koriste sredstva za izazivanje ovulacije.
* Veštačka oplodnja - Ukoliko su iscrpljene sve mogućnosti da se na prirodan način zatrudni, obično se prelazi na opciju veštačke oplodnje koja u otprilike 25 odsto slučajeva ima pozitivan ishod.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti