Karađorđevići gosti kraljice Elizabete na proslavi dijamantskog jubileja

Karađorđevići gosti kraljice Elizabete na proslavi dijamantskog jubileja

Autor: | 17/05/2012

0

Prestolonaslednik Aleksandar II i princeza Katarina Karađorđević otputovali su u London, gde će ove nedelje prisustvovati dijamantskom jubileju britanske kraljice Elizabete II, odnosno proslavi 60 godina od njenog krunisanja. Ovom događaju koji britanska kruna priprema gotovo godinu dana prisustvovaće svega 100 odabranih zvanica, među kojima su i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.
- Prestolonaslednik i princeza su prisustvovali i proslavi zlatnog jubileja pre deset godina, kada je bilo pozvano svega 60 zvanica, što je zaista mali broj, tako da i ne čudi što su se sada našli na spisku od 100 zvanica za ovaj događaj - kaže Dušan Babac, član Krunskog veća, koji će Karađorđeviće pratiti na ovom putovanju.
Dijamantski jubilej je sam po sebi ekskluzivan događaj jer će kraljevski par biti počastvovan da budu dvoje od ukupno 100 ljudi iz celog sveta koje je kraljica Elizabeta II izabrala da prisustvuju.
Osim prijateljskih odnosa koje imaju sa kraljicom Elizabetom, povezuje ih i to što je Elizabeta II bila kuma na krštenju Aleksandra II.
Karađorđevići će prvo u petak prisustvovati ručku koji organizuje kraljica u zamku Vindzor, dok će istog dana večeru prirediti i princ Čarls, samo u Bakingemskoj palati. Narednog dana je smotra vojske, koja će prodefilovati pored gostiju, a kraljica će dodeliti jubilarne medalje veteranima, objašnjava Babac.
Zanimljivo je da je ovaj deo proslave rezervisan samo za kraljičine goste, dok se javno obeležavanje jubileja održava u prvoj nedelji juna kada će biti upriličena konjska trka u Askotu, regata na Temzi, prigodni koncerti i druge manifestacije širom Londona i ostatka zemlje.
Kako Babac objašnjava, protokol se promenio tokom godina, monarhija se i u tom smislu modernizovala, a etikecija je pojednostavljenija.
- U protokolu je naznačeno da kraljica neće nositi šešir, te se samim tim to ne zahteva ni od ostalih dama, muškarci ne moraju biti u frakovima, već odelima, a u fusnoti se navodi da kraljica ne očekuje poklone, mada ako neko želi može doneti poklon, koji se predaje njenom ađutantu - ističe Babac.

Izvor: Blic

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još