Zdravlje: Vreme je za čišćenje organizma

Zdravlje: Vreme je za čišćenje organizma

Autor: | 09/06/2012

0

Detoksikacija je proces čišćenja organizma od toksina, koji slabe imunitet i povećavaju rizik od obolevanja. Sprovođenje detoksikacije dvaput godišnje postalo je nužno, svakako preporučljivo. Iako čišćenje organizma možete da  uradite kad god vam je potrebno, najbolje vreme za to su proleće i leto. Posle duge zime, kada u ishrani nedostaju sveže povrće i voće, proleće je vreme da očistite organizam i napunite ga vitaminima i mineralima.
Pošto smo izloženi hrani punoj pesticida i hormona, jedemo previše mesa, šećera i ostalih rafiniranih namirnica, zagađenost okoline je alarmantna, udišemo zagađeni vazduh, a detoksikacija je nužnost.
Simptomi koji ukazuju na to da vam je potrebna detoksikacija organizma su: smanjenje koncentracije, loša probava, umor, začepljen nos, promena raspoloženja, depresija, urin jakog mirisa, podočnjaci, upala mišića, nadutost, nervoza, akne, suva koža, kao i nesanica.
Čišćenje organizma može da spreči mnoge zdravstvene probleme poput hroničnog umora, bolova, glavobolje, viška kilograma i celulita. Izmene u vašem načinu ishrane učiniće da se osećate i izgledate bolje. Pri detoksikaciji organizma dolazi do pojačanog izlučavanja, kao i do poboljšanja cirkulacije i čišćenja creva. Toksične masti se izbacuju iz organizma, a unose se stvari koje utiču na rad jetre. U borbi protiv toksina prvenstveno učestvuju bubrezi, jetra i creva, pa su zaslužili da im povremeno priuštimo oporavak. Mnogi ne znaju da je detoksikacija dobra i za mentalno zdravlje, jer se tako smanjuju posledice prekomernog stresa. Ako ste stalno umorni, usporeni i imate lošu koncentraciju, verovatnoje vašem organizmu potrebno čišćenje.
Pored toga, simptomi viška toksičnih materija u organizmu su: glavobolja, alergije, problemi sa kožom, zadah i neugodan miris tela, rast kandide, mlitavost, slabo pamćenje, nadutost stomaka, loša probava, gojaznost ili preterano mršavljenje.
Nepravilan rad organizma može da pouzrokuje manje tegobe, kao što su umor i pospanost, a kasnije i veće probleme, kao što su depresija, prerano starenje i različite bolesti.
Postoji više načina detoksikacije organizama i danas vam skoro svaki velnes centar može ponuditi tretman čišćenja, ali to možete i sami da uradite, budući da nam priroda pruža  jednostavne i besplatne načine čišćenja organizma.
Pre detoksikacije nije loše jedan dan postiti, odnosno piti samo vodu i biljne čajeve. Tokom detoksikacije preporučljivo je jesti jednostavno pripremljenu hranu: sirovo voće i povrće, sokove od svežeg narendanog ili pasiranog voća i povrća (koncentrovane ili razblažene vodom), tople supe, povrće kuvano na pari ili u vodi. Salate začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, a i svu ostalu hranu blago začinite (izbegavajte so, biber i druge jake začine, a dozvoljene su lekovite začinske trave). U supama, sokovima, čajevima i čistoj vodi tokom detoksikacije potrebno je dnevno uneti oko tri litre tečnosti. Od čajeva se preporučuju kopriva, breza i maslačak. Pošto smo ipak navikli na čvrstu hranu, a od voća i povrća brzo se ogladni, tokom u periodu detoksikacije možete da jedete žitarice poput prosa, ječma i integralnog pririnča.
Posle detoksikacije, sledi prelazak na uravnoteženu, zdravu ishranu, pri čemu bi trebalo biti umeren u konzumiranju mesa, a posebno bi trebalo izbegavati suhomesnate proizvode. Pored toga, trebalo bi smanjiti alkohol, kafu, rafinirani šećer, pirinač i ulje, belo brašno i pekarske proizvode od ovog brašna.
Za potpun oporavak organizma važno je redovno vežbati i dovoljno spavati  jer su san i znojenje takođe efikasni načini eliminisanja toksina.
Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem telu da vrati prirodnu ravnotežu. Mnogi svedoče da im je čišćenje pomoglo da vrate energiju, koncentraciju i pozitivan stav. Ništa nije naporno, samo je potrebno sebe voleti i posvetiti malo vremena i truda, i rezultati će biti fantastični.
PRAVILNOM ISHRANOM DO CILJA
* Toksične materije se iz organizma izlučuju urinom i stolicom, na šta dobro utiču semenke lana i glina bentonit. Bentonit spada u jestivu glinu koja veže toksine,dok semenke lana apsorbuju vodu i tako odstranjuju sluz, a takođe smanjuju nivo holesterola.
* Uzmite kašiku bentonit gline, samo ako ne konzumirate lekove, takođe uzmite kašiku mlevenih semenki lana u šolji vode. Obrok bi trebalo da imate posle pola sata. Trebalo bi da popijete najmanje osam čaša vode dnevno.
* Svakog jutra popijete sok od pola limuna pomešan sa pola čaše tople vode.
* U prvoj fazi detoksikacije, namenjene bubrezima, glavna namirnica je peršun - diuretik koji možete usitniti i od njega praviti sok. Dobri su i zeleni čaj, čajevi od maslačka ili koprive, jer deluju diuretički, odnosno podstiču rad bubrega i tako čiste organizam.
* U drugoj fazi se forsiraju zeleno lisnato povrće i salate, posebno gorke: rukola, radič, tamnocrvene i tamnozelene gorke salate, kao i samoniklo bilje poput špargle i maslačka, dok u poslednjoj fazi, namenjenoj crevima, u telo unosimo što više vlakana: jabuke, rotkvice, keleraba, luk (posebno mladi).
* Osim jabuka i limuna, preporučuju se grožđe, kruške, ananas, grejp, trešnje i većina bobičastog voća. Osim zelenog lisnatog povrća, preporučuju  se krastavac, paradajz, artičoka i gotovo sve vrste korenastog povrća.
* Izbegavajte belančevine ili bar pokušajte da izbegnete meso i zamenite ga nemasnim jogurtima ili proizvodima od soje.
* Iz jelovnika je potrebno izbaciti: mlečne proizvode, proizvode od pšenice, šećer, cigarete, alkohol, masnu hrana, čokoladu, žitarice koje sadrže gluten, kao i kukuruz, kofein i kvasac.
* Potrebno je da u organizam unosite multivitamine, koji sadrže molibden, cink, selen, bakar, vitamin C kao antioksidans, kupus, kelj, karfiol, brokule koji pomažu kod delovanja enzima u jetri, kao i voće, izuzev grejpa, povrće, sem kukuruza, proteine, luk, semenke lana, badem, orahe, začine, vodu, biljne čajeve.
DNEVNI JELOVNIK
Važno je da se do podneva doručkuje. Dan bi trebalo započeti voćem, a ako ga ne volite, onda sebi spremite sveže isceđen sok od pomorandže ili limunadu zaslađenu kašičicom  meda. Takođe, idealan napitak za otpočinjanje dana je sok od cvekle, šargarepe i jabuke.
* Voće jedite samo na prazan stomak. Pred svaki obrok pojedite salatu jer one jačaju odbrambenu sposobnost tela, „čiste" ga od otrova i obezbeđuju mu materije koje podstiču metabolizam. Salate začinite maslinovim uljem.
* U drugoj polovini dana jedite ribu ili pileće meso. Luk, limun, jabuka, grejpfrut, praziluk, peršun, celer, jagode, trešnje, artičoke i zeleni čaj ubrzavaju metabolizam i podstiču sagorevanje masnoća. U danima detoksikacije možete da jedete integralni pirinač, tofu (sir od soje), ječam ili susam jer je bogat kalcijumom i nezasićenim masnim kiselinama.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti