Branislav Lečić: Potrebna nam je repriza serije "Sivi dom"

Branislav Lečić: Potrebna nam je repriza serije "Sivi dom"

Autor: | 22/06/2012

0

Hoćemo li ponovo gledati seriju "Sivi dom", reditelja Darka Bajića, o maloletnim štićenicima kruševačkog vaspitno-popravnog doma, čija je mladost prolazila između sumornih zidina ove ustanove, odlučiće RTS. Ideja da se reprizira serija koja nam je približila surovi život stanara doma, pokrenuta je upravo na nedavnom obeležavanju 65 godina ove kruševačke ustanove. Serija je ostvarila veliku popularnost u nekadašanjoj Jugoslaviji, ali donela i orgroman uspeh glumcima, koji su igrali glavne junake ove priče.
Jednu od najupečatljivijih uloga u "Sivom domu" odigrao je glumac Branislav Lečić. Nezaboravni lik Crnog u ovoj seriji bila je njegova prva velika TV uloga. I mada je pre toga ostvario sjajne role u filmovima "Specijalno vaspitanje" i "Hajduk"... u predstavama kao što su "San letnje noći" i "Kaligula", koje su najavljivale glumca velikog formata, najveću popularnost u tadašnjoj velikoj Jugoslaviji doneo mu je upravo lik mladog delinkventa. Zahvaljujući Crnom, Lečić je postao zvezda od "Triglava do Đevđelije".
- Svi koji smo bili okupljeni oko "Sivog doma", bili smo mladi - od reditelja Darka Bajića, do glumačke ekipe, tako da je bilo mnogo strasti, entuzijazma i želje da od te serije napravimo nešto zaista vredno i značajno - kaže, za "Novosti", Branislav Lečić.
- Snimali smo u Kruševcu, u Domu za maloletne delinkvente, a zanimljivo je da smo nedavno opet bili tamo, povodom obeležavanje 65 godina od osnivanja doma, pa smo se pozivu Milana Obradovića, jednog od načelnika kruševačkog MUP, odazvali Darko Bajić i ja. Na toj svečanosti, između ostalog, postavilo se i pitanje kada će RTS opet reprizirati "Sivi dom", pošto je od poslednjeg repriznog prikazivanja prošlo više od deset godina. A to je, svakako, jedna od tri najbolje domaće serije, kako je ocenila kritika, ali i publika, i svaka nova generacija trebalo bi da je vidi i da učestvuje u njenom pozitivnom "zračenju".
Kada je reč o samom liku Crnog, Lečić kaže da je on sigurno neki njegov večni deo.
- Crni je čovek koji ne pristaje na stege, više voli slobodu od svih pravila i svih okvira, što i mene lično negde, izgleda, prati. Eto, ja ne mogu da se smestim ni u kakve okvire političkih partija, ni u kakve ramove i konvencije, nezavisan sam, i u svemu mi je potrebna sloboda. Moj duh je Crni, a on dokazuje koliko je snaga volje za slobodom jača od bilo kakve represije - ističe Branislav Lečić.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još