Bilja Krstić: Balkan je najlepša šarenica

Bilja Krstić: Balkan je najlepša šarenica

Autor: | 16/07/2012

0

Pevačica etno-muzike Bilja Krstić i „Bistrik orkestar“ nastupili su nedavno na međunarodnom festivalu „Donau fest“ u Ulmu. Na ovoj kulturnoj manifestaciji učestvovao je veliki broj izvođača iz gradova sa Dunava - Bratislave, Budimpešte, Beograda, Novog Sada, Vidina, Vukovara... Popularna pevačica i „Bistrik orkestar“, koji, umesto lane, ove godine sa zakašnjenjem radno obeležavaju deceniju postojanja, održali su u nemačkom gradu dva koncerta u jednom danu.
- Festival su obeležili raznovrsni programi, divno druženje i sjajna energija, uz veliki broj posetilaca. U publici je bilo mnogo naših ljudi, ali i Nemaca, koji su takođe divno reagovali na muziku „Bistrika“. Kako na repertoaru imamo i dva kola, publiku je u jednom trenutku toliko ponela atmosfera da je zaigrala kolce oko scene. Na prvom koncertu u Ulmu bio je zastupljen isključivo program „Bistrik orkestra“, dok je večernji nastup bio zamišljen kao žurka.
Na pitanje kako objašnjava interesovanje inostrane publike za našu tradicionalnu muziku, pevačica odgovara:
- Interesovanje za tuđe tradicije u svetu je izuzetno veliko. Svaki put kada negde nastupamo, imam utisak kao da je publika dobro pripremljena i zna šta je očekuje. Kad u inostranstvu kažete Srbija i Balkan, obično se misli na trubačku muziku. Nemam ništa protiv toga, ali se uvek obradujemo kada smo u prilici da predstavimo i nešto drugo sa ovih prostora što se zove tradicija. Želimo da pokažemo koliko je bogato naše etno-muzikološko nasleđe i koliko je to što imamo posebno i izuzetno. Mislim da je Balkan najlepša muzička šarenica.
Deo te tradicije Bilja će prikazati i na nastupima u Indoneziji.
- Sredinom oktobra nastupićemo na džez festivalu u Ambonu, a za naše gostovanje u Indoneziji se mnogo založio njihov ambasador u Srbiji Semjuel Samson. Nastupićemo i u Džakarti i na Baliju. Imaćemo nedelju dana praznog hoda i priliku da se odmorimo, a s obzirom na to da ove godine nigde neću otići na odmor, mogu da kažem da ću letovati na Baliju.
Na pitanje šta je presudilo da se opredeli za muzički izraz koji nije komercijalan, Biljana objašnjava:
- Ne znam šta je bilo ključno, ali jedan od razloga svakako jeste ljubav i poštovanje prema tradicionalnoj muzici. Potreba da se sačuva od zaborava i približi današnjem vremenu. Imala sam sreću da na najleši način spojim tradicionalnu i modernu muziku i da u tom traganju mnogo ne lutam. Koliko god sam se u početku plašila da li će neko shvatiti moj rad ili se naljutiti što stilizujem narodnu muziku, sada vidim da je to bio pravi izbor i da su mi se putevi sami otvarali.
Bilja je sa grupom završila snimanje a kapela albuma „Izvorište“, čiji se izlazak očekuje na jesen, baš kada i disk vokalno-instrumentalne muzike.
- Ova dva albuma će na najlepši način obeležiti jubilej i biti kruna našeg dosadašnjeg rada - ponosna je pevačica.
- Na drugom albumu će biti najlepše pesme sa naših prostora, mnogo poznatih numera, ali i onih koje dosad još niko nije objavio. Na oba albuma biće više od 25 pesama.
Pevačica će sa „Bistrikom“ nastupiti 17. avgusta na „Birfestu“ na Ušću, što će biti njihovo drugo učešće na ovoj manifestaciji.
-„Birfest“ slavi deceniju postojanja, a mi 11 godina rada. S obzirom na to da prošle godine iz finansijskih razloga nismo uspeli da obeležimo ovaj značajan jubilej, to ćemo učiniti ove godine nizom koncerata. Očekuje nas i nastup na festivalu „Homoljski motivi“ u Kučevu na kojem je 2001. „Bistrik orkestar“ imao svoj prvi koncert - ističe Bilja.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin