Mira Furlan: Postoje samo dobri i loši filmovi

Mira Furlan: Postoje samo dobri i loši filmovi

Autor: | 22/07/2012

0

Ne postoji podela između američke i evropske kinematografije, postoje samo dobri i loši filmovi, izjavila je poznata glumica i predsednica žirija ovogodišnjeg 19. Festivala evropskog filma na Paliću Mira Furlan.
- Postoje dobri filmovi i loši filmovi, postoje filmovi sa dobrom namerom i filmovi sa namerom da se zaradi novac, a i jedni i drugi filmovi se snimaju i u Americi i u Evropi - rekla je Furlanova za Tanjug.
Prema njenom mišljenju, ima jako loših evropskih filmova i jako dobrih i ozbiljnih američkih ostvarenja, a filmovi prikazani na palićkom festivalu su "uglavnom sva jako dobri i s dobrom namerom, što je veoma važno".
- Mrzim reč poruka filma, ali namera je bitna kod ovih filmova, za koje mogu reći da su 'jaki' i da su na mene ostavili dubok uticaj - rekla je ona.
Mira Furlan je bila na čelu žirija koji je odlučivao o najboljem filmu i najboljoj režiji na ovogodišnjem festivalu evropskog filma.
- Bilo je jako teško, imali smo težak i odgovoran posao, pogledati 14 filmova u pet dana. Bilo je nekoliko filmova koji su odskakali. Rumunski film "Iza bregova" je po mom mišljenju remek delo. Mogli smo dati nagradu i tom filmu, ali smo se odlučili za turski film "Iza brda" - kaže Mira Furlan.
Napominjući da veliki broj od 14 filmova u sklopu takmičarskog programa govori o ratu, o ksenofobiji, rasizmu, religioznom fanatizmu, kolonijalizmu, ona ocenjuje da je osnovna ideja selektora prilikom odabira filma bila moralna dilema savremenog čoveka.
- Izbor je bio izuzetno jak i jako je teško bilo doneti odluku. Odluka žirija nije bila jednoglasna, već je bila plod kompromisa, gde je svak od nas odustao od nekih svojih želja. Nemoguće je napraviti savršen izbor - rekla je ona.
Furlanova je dobila ovacije publike prilikom svog prvog i poslednjeg pojavljivanja tokom festivala, na Letnjoj pozornici na Paliću, a čini se da je zadovoljna prijemom kod ovdašnje publike.
- Uvek ću doći, kada god budem imala priliku doći ću na palićki filmski festival. Toliko gostoljubivosti, ljubavi, topline nisam doživela ni na jednom svom festivalskom iskustvu. Predivno iskustvo, predivan gradić, predivno mesto, čarobno, čudno, bajkovito. Sve je bilo savršeno - zaključila je Mira Furlan.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još