Obeležena godišnjica smrti Ejmi Vajnhaus

Obeležena godišnjica smrti Ejmi Vajnhaus

23/07/2012

0

Danas se navršava godinu dana od smrti britanske pevačiće Ejmi Vajnhaus, koju su zbog napuklog glasa i specifičnog stila mnogi poredili sa nekim od najvećih džez pevačica sveta, kao što su Sara Von i Nina Simon. Pronađena je mrtva u svojoj kući u Londonu, a uzrok njene smrti, kako je kasnije saopšteno, bila je prevelika količina alkohola.
Ejmi Džejd Vajnhaus je rođena 14. septembra 1983. godine u uglednom kvartu Sautgejt, na severu Londona. Otac Mičel je bio taksi vozač, ali i veliki poklonik džeza i često joj je pevao te pesme dok je rasla. Od osme godine je pohađala pozorišnu školu Suzi Ernšo, a sa deset je sa prijateljima formirala rep grupu. Njen pobunjenički karakter je došao do izražaja kada je izbačena iz prestižne Škole za teatar Silvija Jang, zbog toga što je u nos stavila minđušu. Kasnije je postala poznata i po tetovažama.
Počela je da piše muziku sa 14 godina, a njen dečko je traku na kojoj je pevala sa džez bendom poslao jednom stručnjaku, što je dovelo i do njenog prvog ugovora sa jednom producentskom kućom i dogovora o objavljivanju njenih pesama sa muzičkom kućom EMI. Prvi album Frank pojavio se 2003. godine i bio je nominovan za muzičku nagradu Merkjuri za 2004. godinu. Ipak, ključna faza njene karijere bio je album "Back to Black", objavljen oktobra 2006. godine, koji ju je vinuo u na svetsku muzičku scenu. Prva pesma sa tog albuma "Rehab", za koji je snimila i spot, našla se na sedmom mestu britanskih singlova. Ta pesma o odbijanju lečenja u rehabilitacinom centru za alkoholizam, doživela je veliku popularnost, iako je Vajnhaus često bila slikana kako pije na sceni ili u pabovima.
Februara 2007. proglašena je za najboljeg ženskog pevača u Britaniji, a novembra iste godine za pevača godine na MTV. Kako je rasla njena popularnost, njeno zdravlje je počelo da se narušava, a njeno ponašanje postaje hirovito. Tajno se maja 2007. godine udala za Blejka Filder Sivila tokom boravka na Floridi. Priznala je da je napala svoju obožavateljku tokom jedne džez sesije u Londonu i dečka koji je pokušao da je smiri, kao i da se samopovređivala. Šokirala je novinara magazina "Spin" kada je, tokom intervjua, delićem ogledala urezala ime svog dečka po stomaku. U novembru 2007. godine Filder Sivil je uhapšen i optužen za nanošenje teških povreda, a i Vajnhaus je uhapšena decembra 2007. i puštena uz kauciju, ali optužnica protiv nje nije podignuta. Mesec dana kasnije poslata je u rehabilitiacioni centar, a pre toga jedan tabloid je objavio slike žene za koju je tvrdio da je Ejmi koja puši krek kokain.
Godine 2008. mnogo je nastupala, ali je postalo očigledno da njena privatna nesreća ugrožava njenu sposobnost da nastupa. Uspela je da održi dobar nastup na koncertu povodom 90. rođendana Nelsona Mandele juna 2008. godine. Ali, njen nastup nekoliko dana kasnije u Glastonberiju, gde je takođe napala obožavaoca, označen je kao katastrofa. Neko vreme se povukla iz javnosti, a 2009. godine je oslobođena optužbe da je napala jednu igračicu na dobrotvornom balu u Londonu, podsećaju agencije. Oktobra 2010. godine iznenada se i bez buke pojavila u lokalnom pabu u Londonu, a početkom 2011. godine priznala je da se lečila na klinici u Londonu. Tokom kratke karijere Ejmi Vajnhaus je pokazala samo delove onoga što je mogla biti, pre nego što su je odneli sopstveni demoni. Ali pesme koje je snimila i nagrade koje su joj one donele svedoče o tome kakav je talenat bila.

Izvor: FoNet

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin