Ivana Maksimović osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Londonu

Ivana Maksimović osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Londonu

Autor: | 04/08/2012

0

Reprezentativka Srbije u streljaštvu Ivana Maksimović osvojila je srebrnu medalju u disciplini MK puška trostav na OI u Londonu. Ivana će ući u istoriju srpskog sporta kao sportistkinja koja nam je donela 100. medalju! Osvajačica 100. olimpijske medalje za Srbiju Ivana Maksimović rekla je da se osećala kao da je odletela u svemir kada je ispalila poslednji metak u finalu "jako stresnog" trostava na Igrama u Londonu. Ona je finalni meč posvetila bratu i dodala da bi volela da svi srpski sportisti do kraja osvoje medalju i da se nada bar još jednoj od strelaca.
- Jednostavno sam se držala svoje tehnike i svega što sam radila sa mamom i tatom (treneri) i pokušala sam da se fokusiram. Kad god mi je bilo teško, pomislila sam na brata, jer sam ovaj meč pucala za njega. Poslednji metak... stvarno strašno... pucala sam pet minuta i kada sam ga ispalila i videla da je pao centar... to je neverovatan osećaj. Kao da mi je neko ne znam šta poklonio, kupio, kao da sam otišla u svemir. Stvarno osećaj koji bih poželela svakom da doživi - rekla je Maksimovićeva novinarima posle dodele medalja.
Ona je u osnovnom delu izjednačila državni rekord od 590 krugova, tako da je u finale ušla na drugom mestu.
- Finale je bilo jako stresno, ali sam bila prisebna jer sam želela da ispunim do kraja ono što sam započela, a to je da svaki hitac tehnički uradim kako valja... Jesam imala slabe devetke, nažalost, ali to su jednostavno trema, puls i navijanje, sve je doprinelo da budu slabiji pogoci, ali mi je bilo dosta da zadržim poziciju na kojoj jesam i osvojim 100. medalju za Srbiju- navela je Maksimovićeva.
Streljaštvo se u Londonu odvijalo pred ispunjenim tribinama uz bučno navijanje. Kada je posle devetki u šestoj seriji pogodila savršeni hitac 10,9, u hali je nastao delirijum, a srpski novinari su poskakali sa svojih sedišta i "urlali" kao navijači, jer je tada praktično obezbedila medalju. Maksimovićeva je kazala da je to bio čisto njen hitac.
- To je bio savršen hitac i  ja sam ga ispalila. Znači nije bila sreća, nego stvarno ja. Nekako kada su posle toga svi počeli da vrište i navijaju porastao mi je još više puls i nastala još veća "frka" u glavi. Kako se meč privodio kraju, postalo je još gore... Sledeći je, nažalost, bio 9,2, jer nisam mogla da izdržim toliki rad srca, da se iskontrolišem, ali, srećom, nije bilo loših pogodaka da me pomere sa pozicije. Sve se završilo kako treba i jako sam presrećna - rekla je 22-godišnja Beograđanka.
Osvajači olimpijskih medalja u Srbiji postaju instant junaci nacije, ali je Ivana Maksimović kazala da još nije svesna toga.
- Trenutno stvarno nemam taj osećaj. Osećam se kao da je i svako drugo takmičenje i da je ovo medalja kao i svaka druga, ali verujem da ću sutra stvarno biti svesna onoga što sam uradila. Ovo je moj najveći uspeh... Ne, ne, ne, stvarno nisam svesna da sam (ponos nacije u odgovoru na novinarsko pitanje), mada podrška je stvarno bila neverovatna. Što preko interneta, što ovako u timu... jedva čekam da se vratim i proslavim ovo sa ljudima koji su me podržali, koji me bodre i koji žele da slave ovaj uspeh.
Novinare je zanimalo da li će slaviti na Balkonu beogradske skupštine, gde se tradicionalno dočekuju sportisti.
- Biću jako srećna ako bude balkon, jer stvarno nisam u životu mislila da ću to doživeti. Ako bude balkon, to će stvarno biti ostvarenje mog sna.
Srebrna medalja vratila je osmeh na lice ljubitelja sporta posle jučerašnjeg dana, kada je Milorad Čavić ostao bez medalje, a Novak Đoković bez finala i u kome su odbojkašice pretrpele poraz.
- Juče je stvarno bio težak dan, bila sam kao pokisla. Koga god da sam pogledala, svi su bili smrknuti... Nekako je sve bilo kako loše, ali su oni svi veliki sportisti i meni je stvarno velika čast što smo bili u olimpijskom timu.
Ivana Maksimović je kazala i da to što je ona osvojila 100. medalju ne znači da treba zaboraviti druge.
- Ova je u centru pažnje samo zato što je 100, pa se fama stvara oko toga, ali mogu da budem sebična i da kažem da mi je baš drago da sam ja ta koja je osvojila. Ali, obe medalje koje smo mi (strelci) uzeli stvarno su za Srbiju, vrede i volela bih da Nole uzme medalju, kao i vaterpolisti i da se u Srbiju vratimo pobednički jer stvarno smo nacija koja može, ume i zna - rekla je Maksimovićeva.

Izvor: Beta

Foto: Action Images

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin