Film Gorana Paskaljevića ide u Toronto

Film Gorana Paskaljevića ide u Toronto

Autor: | 23/08/2012

0

Novi film reditelja Gorana Paskaljevića "Kad svane dan“ imaće svetsku premijeru 9. septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu gde će biti prikazan u zvaničnoj selekciji "Velikani filma današnjice".
Paskaljevićev film za koji scenario potpisuje zajedno sa Filipom Davidom, na festivalu u Torontu biće prikazan sa filmovima 12 najboljih svetskih reditelja: uz dobitnika Zlatne palme za film „Ljubav", Mihaela Hanekea, na programu su i najnoviji filmovi Bernarda Bertolučija, Abasa Kiarostamija, Manuela de Oliveire, Kristijana Munđiua, Kim Ki Duka, Majkla Vinterbotoma...
Ove godine na filmskom festivalu u Torontu predstaviće svoja najnovija ostvarenja u trci za Oskara Robert de Niro, Nikol Kidman, Robert Redford, Dastin Hofman, Suzan Sarandon, Uma Turman, Tom Hanks, Nik Nolti, Penelope Kruz i mnoge druge svetske zvezde, najavio je jedan od producenata filma Intermedia Network.
U Paskaljevićevoj filmskoj priči o Holokaustu na Starom sajmištu glavnu ulogu, profesora u penziji, koji na jednom od najstrašnijih nacističkih logora otkriva tajnu svog stvarnog porekla, tumači Mustafa Nadarević. U ostalim ulogama su Mira Banjac, Nebojša Glogovac, Olga Odanović, Predrag Ejdus, Nada Šargin, Zafir Hadžimanov i drugi.
Film "Kad svane dan" pretpremijerno se prikazuje u Kragujevcu, a krajem godine je planirana premijera u Beogradu i regionu.
Posle festivala u Torontu film će biti prikazan na festivalima u Njujorku i Vankuveru, otvoriće festival u Solunu i boriće se za nagradu "Zlatni klas“ na festivalu u Valjadolidu, koju je Paskaljević, uz Ingmara Bergmana, osvajao već tri puta do sada.
Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin