Izjava NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra povodom knjiga iz dvorske biblioteke

Izjava NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra povodom knjiga iz dvorske biblioteke

Autor: | 23/08/2012

0

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar dao je sledeću izjavu povodom članka objavljenog u dnevnom listu „Politika“ od četvrtka, 23. avgusta, u vezi sa knjigama iz Dvorske biblioteke koje su završile na đubrištu.
- Kao starešina Kraljevskog doma Karađorđevića i građanin ove zemlje, smatram da je incident sa knjigama koje su završile na đubrištu apsolutno neprihvatljiv i šokantan. Zastrašujuće je da knjige koje su bile deo Kraljevske biblioteke i našeg kulturnog nasleđa tokom vladavine dinastija Karađorđevića i Obrenovića, a koje su i dalje deo kulturnog nasleđa Srbije završe na ovakav način. Smatram da je ovo nepojmljiv zločin učinjen prema našoj kulturi i da knjige iz Dvorske biblioteke ne smeju i nikada nisu smele da se nađu na đubrištu. Ove knjige su svojevremeno odnete iz Kraljevske u Narodnu biblioteku kako bi se o njima vodilo računa, kako bi se tamo čuvale i izlagale, a ne da se otpišu kao stari papir.
U dvadeset i prvom veku, gde postoje brojni načini komunikacije koji nam stoje na raspolaganju, i zaista je neshvatljivo da se niko nije setio da pozove Kraljevski Dvor i ponudi nam da preuzmemo knjige, umesto što ih je bacio u đubre. Ja sam pokrenuo projekat katalogizacije dela biblioteke na Kraljevskom Kompleksu, i bio bih veoma srećan da sam mogao da preuzmem te stare, retke i vredne knjige.
Važno je istaći istorijsku činjenicu, da su vladari iz dinastija Karađorđevića i Obrenovića bili veliki pokrovitelji i dobrotvori pismenosti našega naroda i naše države. Ovaj neshvatljiv postupak koji nas kulturološki vraća u mračno doba zahteva odgovarajuću reakciju nadležnih institucija u pronalaženju odgovornih lica i njihovog sankcionisanja.
Svakako sam uvek spreman da podržim projekte od kulturnog i istorijskog značaja za našu zemlju, i sve institucije i pojedinci uvek mogu računati na moju punu podršku.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin