Film "Kad svane dan" je srpski kandidat za Oskara

Film "Kad svane dan" je srpski kandidat za Oskara

Autor: | 29/08/2012

0

Film Gorana Paskaljevića "Kad svane dan" biće srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji strani film, objavila je Akademija filmske umetnosti i nauke.
Stručni odbor AFUNA je glasanjem odlučio da Paskaljevićev film bude kandidat za Oskara, a u konkurenciji su bili i "Parada" Srđana Dragojevića i "Ustanička ulica" Miroslava Terzića.
Članovi stručnog odbora su glumci Ružica Sokić, Zoran Cvijanović i Irfan Mensur, reditelji Darko Bajić, Petar Lalović i Ljubomir Radičević, scenarista Jovan Marković, kompozitor Kornelije Kovač, direktor fotografije Radoslav Vladić, kao i Stanislava Zarić, Maja Volk, montažer Jelena Đokić, kostimograf Ljiljana Dragović, dizajner tona Branko Đorđević i producent Dejan Vražalić.
Reditelj Goran Paskaljević je posle saopštenja rezultata izjavio kako ne sanja Oskara za svoj film, ali da ostaje nada.
- Veoma sam srećan i zadovoljan. Ne sanjam o Oskaru, mislim da je to šansa srpske kinematografije da preko mog filma dobije malo više pažnje u svetu. Svi pitaju da li ima šanse, uvek ima šanse kada je u trci, pogotovo što imam ‘Sony Pictures Classics’, veliku američku distribuciju, koja je preuzela film za američko tržište. Ostaje nam nada - rekao je Paskaljević agenciji Beta.
On je naveo da uskoro putuje u Toronto, gde će "Kad svane dan" biti prikazan na festivalu i to u master selekciji, koju čine najbolji reditelji sveta i biće među 12 ostvarenja, među kojima je i novi film Bernarda Bertolučija.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti