Anđelina Džoli posetila sirijske izbeglice u Turskoj

Anđelina Džoli posetila sirijske izbeglice u Turskoj

Autor: | 13/09/2012

0

Holivudska glumica Anđelina Džoli posetila je danas, u svojstvu specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija, sirijske izbeglice u Turskoj kako bi skrenula pažnju međunarodne zajednice na položaj stotine hiljade ljudi koji su napistuli svoju zemlju bežeći od građanskog rata.
Poseta Džolijeve, koja je došla zajedno sa visokim poverenikom UN za izbeglice Antoniom Gutjeresom, usledila je u trenutku kada se Turska suočava sa sve većim problemom izbeglica koji trenutno na njenoj teritoriji ima oko 80.000.

Džolijeva i Gutjeres su danas posetili logor Kilis, nedaleko od sirijske granice. Razgovori holivudske zvezde sa izbeglicama bili su zatvoreni za medije. Tokom dvodnevnog boravka u Turskoj, glumica će posetiti i Ankaru, gde će razgovarati sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom.
Početkom ove nedelje, njih dvoje su posetili sirijske izbeglice u Jordanu koja je, takođe, dala utočište onima koji su pobegli od oružanog sukoba koji već 18 meseci bukti u susednoj Siriji.

Agencija UN za izbeglice saopštila je da je broj sirijskih izbeglica koji su od nje zatražili pomoć dostigao 250.000. Turska podržava sirijsku opoziciju u sukobu sa režimom predsednika Bašara Asada i ne sprečava ulazak sirijskih izbeglica na njenu teritoriju. Turska vlada je dosad potrošila više od 300 miliona dolara na izbegličku krizu i gradi još tri nova prihvatna centra sa kojima će ih ukupno biti 14.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još