Anđelina Džoli predlaže devojčicu za Nobelovu nagradu za mir

Anđelina Džoli predlaže devojčicu za Nobelovu nagradu za mir

Autor: | 17/10/2012

0

Ambasadorka dobre volje UNHCR, holivudska glumica Anđelina Džoli zatražila je da se četrnaestogodišnja devojčica Malala Jusufzai, koju su talibani teško povredili, bude kandidat za Nobelovu nagradu za mir. Anđelina je saopštila da je devojčica bila na meti talibana samo zato što je branila jednakost u obrazovanju. Istakavši da ne razume da devojčica može postati meta samo zbog svog mišljenja, Džolijeva je rekla da komitet koji određuje dobitnika Nobelove nagrade za mir treba da uzme u obzir i Jusufzai kao kandidatkinju.
Ministar unutrašnjih poslova Pakistana Rahman Malik najavio je da će skupštini te zemlje predložiti da ova devojčica bude nagrađena "Medaljom za hrabrost". Jusufzai je vodila kampanje za uključivanje u školski sistem devojčica u oblasti pod kontrolom talibana, a prošle godine je dobila "Nacionalnu nagradu za mir" u Pakistanu.
Teško je ranjena u atentatu 9. oktobra ove godine. Talibanski napadač pucao je u Jusufzai dok se školskim autobusom vraćala kući i teško je ranio u glavu i vrat.

Izvor: FoNet

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još