Branislav Lečić: Svaka uloga je novo dokazivanje

Branislav Lečić: Svaka uloga je novo dokazivanje

Autor: | 16/11/2012

0

Svestan da stvarnost koju živimo nije ružičasta, Branislav Lečić je odavno doneo odluku da svojim radom i svetom koji stvara "konkuriše" da ona postane bolja.
- Volja i elan su jedino što nam preostaje. Ako se od njih oprostimo, onda realnost ima puno pravo da utiče na nas. A ako negujemo entuzijazam, onda imamo šansu da utičemo na realnost. Svakom ulogom sam sebi to dokazao.
I evo ga opet sa novim dokazom. Ovog puta, glumac svoju energiju poklanja Stojanu ili Stenliju - gastarbajteru u seriji "Zvezdara". Nije mu trebalo mnogo da svog junaka spozna iz svih uglova, pa su se njih dvojica brzo navikli jedan na drugog. Potreba da u restoran koji je otvorio u Beogradu uvede nemačku disciplinu, deo je Stenlijevog karaktera. On je, kaže Lečić, čovek od ideje, što znači da će, uprkos svim preprekama i usudima koje život režira, teško propasti. Nema te situacije koju, tako žovijalan, neće nadmašiti. On je ugostitelj, ljubavnik, kozer.
I nije tajna da naša svakodnevica odiše takvim likovima, što i jeste, objašnjava Lečić, njegov poseban doprinos novoj dramskoj priči Dragoslava Lazića.
- Svi junaci "Zvezdare" su realni, zbog čega će direktno provocirati i izazivati smeh publike. Za humor će biti zaslužno upravo prepoznavanje likova, situacija, događaja, čežnji, ambicija, uspeha, gluposti, radosti i bolova iz života. Serija je krajnje pozitivna, iako bez naglašene namere da se iz nje izvuče neko naravoučenije. Ona se prosto bavi nama i našim životom koji vodimo svakog dana, sa skrivenim elementima koji se projektuju kroz našu čežnju da živimo bolje, ispunjenije i bogatije. Videćete, slika o nama koju u seriji pravimo je krajnje duhovita, iako nije komična sebe radi.
Stenli je jedan od nosilaca priče o savremenom Beogradu. U njegovom restoranu, na koji je vrlo ponosan, ukrštaju se i sudbine ostalih junaka, koje naizgled nemaju veze sa njim. Načuli smo da Stenli ima problema u braku, ali onda se ispostavilo da ih nema on, već njegova žena. Jer, Lečić nas je "upoznao" i sa svojom ženom (Zorana Bečić) i sa ljubavnicom (Mirka Vasiljević). Glumac je kroz osmeh rekao da Stenli važi za zavodnika, ali da ne treba unapred zbog toga da mu sudimo.
- On smatra da muška zavodljivost i harizma treba da se upotrebe i u poslovnoj sferi, pa kada se pojavi bankarka koja ga juri za kredit, pokušava da sve "reši" na muški način. To je sastavni deo njegove ličnosti, sa kojim se, manje ili više, mire svi koji ga poznaju. A da li će mu publika zameriti, nije na meni da prognoziram. I uostalom - rano je za to. Još ne možemo da predvidimo ni koliko će se serija "rasplinuti". Ako se gledaoci zainteresuju za prvih 20 epizoda, znaćemo da smo uradili dobru stvar, i da imamo potencijal da guramo dalje.
Mada Lečić ima jednu od glavnih uloga, ne snima baš svakog dana, što mu se, ne krije, dopada. Tako ima prostora da uživa u svom liku, ali i vremena da se posveti nekim drugim poslovima. A u tim drugim - standardno ne oskudeva.
Obradovao se početku nove pozorišne sezone, jer ga angažman na "daskama" uvek napuni pozitivnom energijom. Trenutno radi sa mladim rediteljem Milošem Lolićem, koji već niže uspehe u zemlji i inostranstvu, na predstavi "Otelo". U interpretaciji ovog (Šekspirovog) dela, glavne uloge tumače Vojin Ćetković i Nikola Đuričko, a Lečić je prihvatio da igra Brabancija.
Iako mu je svaki komad dragocen, ne može a da ne izdvoji "Indigo", u kojem se pojavljuje i kao glumac i kao reditelj.
- Ovo je priča o savremenom svetu žena i o ženi u savremenom svetu. Ovo je priča o otuđenosti, izgubljenom, naizgled vraćenom, precenjenom... Marija Vicković i Danica Maksimović su sjajno iznele priču za koju mi je stalo da izađe iz Beograda, da "otputuje" i u unutrašnjost zemlje, pa i u inostranstvo.
I ovde se ne završava lista Lečićevih htenja. Tri tačke signaliziraju da glumac ima i želi još mnogo toga da ponudi publici.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još