Karim Rašid: Volim energiju Beograda

Karim Rašid: Volim energiju Beograda

Autor: | 21/11/2012

0

Svetski poznati dizajner Karim Rašid održaće u petak, 23. novembra, u Beogradu predavanje na temu "Dizajn novog globalizma" i sa publikom podeliti svoja dizajnerska ubeđenja.
U intervjuu Tanjugu Rašid je pričao o svojoj inspiraciji, dizajnu i njegovoj ulozi u današnjem svetu, Srbiji...
Rašid je u Beogradu već dolazio i u njemu radio. Ono što ga privlači Beogradu i Srbiji su "energija i strast i želja za promenom, kao i dobro obrazovani, intelektualni ljudi koji zaista žele da prigrle svet, učestvuju u svetskim dešavanjima i pomere stvari napred".
- Oženjen sam Srpkinjom zbog čega još više cenim vašu kulturu. Pošto mi je i porodica u Srbiji često ih posećujemo, a imamo i mali stan u Beogradu zbog kojeg se osećamo uvek dobrodošlo - rekao je on.
Kada je reč o inspiraciji Rašid - poznat po valovitom, futurističkom, psihodeličnom dizajnu - kaže da sve počinje snovima ali i jutarnjom kafom.
- Sve počinje u mojim snovima u kojima nalazim rešenja za mnoge projekte koje radim - rekao je on.
- Potom pijem dupli espreso, odlazim do kancelarije gde pijem još kafe, potom se srećem sa menadžerima i pomoćnicima, skiciram, pišem tekstove, pregloge, radim sa osobljem. Tokom jednog dana radim na dizajnu 10 projekata, a istovremeno radim na 60 projekata koji inspirišu jedan drugi.
On kaže da mu se desi da mu se ponekad projekti pomešaju, što voli jer ne priznaje granice i na svoje projekte gleda kao na nastavak zajedničkog pejzaža.
- Bilo da je reč o satu, nakitu, hotelu ili laptopu, ovi predmeti i mesta komuniciraju sa našim ljudskim iskustvom i javnim sećanjem - kaže autor više od 3.000 dizajniranih proizvoda i dobitnik mnogih nagrada koji je radio u više od 35 zemalja sveta.
Za Karima Rašida dizajn je iskustvo, ne samo vizuelno već i taktilno i emotivno i sveobuhvatno.
- Ljudska bića dnevno dodirnu oko 600 predmeta, a potencijali tih predmeta da profitiraju od svakodnevnog ljudskog iskustva je ogroman. Pokušavam da svemu što dizajniram pristupim tako da bude pristupačno, senzualno, opušteno i što je najvažnije lepo - rekao je on i dodao da često sarađuje sa klijentom kako bi stvorili nešto što će se povezati sa korisnikom.
- Ulepšavanje sveta i stvaranje dobro dizajniranih, provokativnih, stimulišućih ali istovremeno smirujućih proizvoda je obaveza u svemu što radim. Bilo da je reč o flašici za parfem ili restoranu, želim da stvorim nove jezike, da govorim o našem tehnološkom svetu, da komuniciram sa vremenom u kome živimo. Ne interesuje me recikliranje istorije - kaže Rašid.
Rašid smatra i da je dizajn "modus operandis pokretanja društva napred".
- Dizajn nije ponavljanje prošlosti. U budućnosti idealno bitisanje biće ono koje bez napora koristi tehnologiju, od građevine do ljudskih interakcija, stvaranja novih tradicija, oblikovanja novih iskustava - kaže on.
- Nadam se da je to ono na čemu srpski dizajneri rade - unapređuju i guraju Srbiju i ceo svet. Uz njih sam umom i dušom - poručio je Karim Rašid.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin