Obeleženo pola veka postojanja legendarne grupe Indexi

Obeleženo pola veka postojanja legendarne grupe Indexi

Autor: | 25/11/2012

0


Koncertom u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić" 23. novembra je obeleženo pola veka postojanja legendarne grupe Indexi koju je u glavnom gradu BiH osnovala grupa studenata.
Veliki broj muzičara i članova kultne grupe, poput Fadila Redžića, Kornelija Kovača, Nene Jurin, Ranka Rihtmana, Miroslava Šaranovića, Pece Peteja i Ence Lesića, te Ismeta Nune Arnautalića i Murisema Varajića su u prepunoj Skenderiji izveli hitove kao što su "Da sam ja neko", "Bacila je sve niz rijeku", "Sanjam"...
U čast Indexima pevali su i Arsen Dedić, Dado Topić, Toni Cetinski, Maja Sar, Tifa, Kaliopi, Amira Medunjanin, Željko Bebek, Hari Varešanović, Boris Novković, Branko Đurić - Đuro i mnogi drugi vrhunski umetnici.
Koncert je počeo oko 20, a završio nešto pre 23 sata, a od oduševljene publike čuli smo samo pozitivne utiske, kao i da im vreme nikad brže nije proletelo.
Iako su od osnivanja 1962. godine, pa do smrti legendarnog pevača Davorina Popovića 2001. godine, objavili samo dva studijska albuma i 27 singl ploča, Indexi će u jugoslovenskoj muzičkoj istoriji ostati upamćeni ne samo kao rok grupa sa najviše poklonika, nego i kao poseban sociološko-kulturološki fenomen.
To je istakao i Tifa, koga su voditelji najavili kao vatrenog obožavaoca Davorina Popovića.
- Indexi nisu bili samo grupa, Indexi su kultura - rekao je Tifa publici dok se spremao da otpeva energičnu pesmu "Krivac si ti..."
Izvođači su redom pozdravljali one koji su tih davnih godina đuskali u poznatoj sarajevskoj "Slogi" i pozivali ih da zajedno evociraju uspomene i zaplešu, što se pred kraj i dogodilo. Ova noć puna emocija i uspomena je najbolji dokaz da će Indexi uvek živeti u srcima verne publike.

Tekst: Mondo
Foto: Erna Saljević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin