Preminula glumica Ksenija Jovanović

Preminula glumica Ksenija Jovanović

Autor: | 02/12/2012

0


Glumica Ksenija Jovanović, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, preminula je juče u 84. godini, saopštilo je pozorište. Ksenija Jovanović rođena je 6. juna 1928. u Sarajevu. Školovala se u ovom gradu, Novom Sadu i Beogradu.
Studirala je na Visokoj filmskoj školi koju je vodio Vjekoslav Afrić. Po završetku, postaje član filmskog pozorišta pri "Avala filmu" koje su vodili Jovan Kulundžić i Aleksandar Ognjanović.
Prvu filmsku ulogu ostvarila je 1949. u filmu ''Barba Žvane“.
Igrala je u filmu "Priča o fabrici", prvom rediteljskom ostvarenju Vladimira Pogačića.
Igrala je od 1951. u beogradskom dramskom pozorištu. Deset godina kasnije prešla je u Narodno pozorište u Beogradu i tu ostala do danas, i posle penzionisanja 1989. godine.
Gostovala je u JDP, Zvezdara teatru, Ateljeu 212, u Teatru poezije. Snimila je 210 radijskih uloga.
Radila je sa mnogim rediteljima, među kojima su Jovan Bata Putnik, Predrag Dinulović, Hugo Klajn, Bojan Stupica, a najviše sa Arsom Jovanovićem i Vidom Ognjenović.
Ksenija Jovanović je ostvarila veliki broj uloga u klasičnom i savremenom repretoaru.
Dobila je brojne nagrade i najviša priznanja Narodnog pozorišta, Godišnju nagradu JDP, dve Sterijine nagrade. Dobila je Orden Svetog Save drugog reda, Orden rada sa zlatnim vencem, Plaketu sa likom Dobrice Milutinovića, Dobričin prsten - nagradu za životno delo 2007.
Ksenija Jovanović je preminula u Beogradu.

Izvor i foto: Fonet

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: pozorište