Trkuljina simfonija u Areni

Trkuljina simfonija u Areni

Autor: | 07/01/2011

0

Kompozitor, multiinstrumentalista i pevač Slobodan Trkulja (33), premijerno će izvesti epsku simfoniju „Kraljevstvo Balkanopolis“ početkom maja u „Beogradskoj areni“. U ovom spektaklu, uz Trkulju učestvuju i članovi Vizantijskog hora iz Grčke i, naravno, njegov orkestar „Balkanopolis“, s kojim je letos raspametio i kinesku publiku u Šangaju.
- Reč je o muzičko-scenskom delu, modernoj bajci ili epskoj ljubavnoj priči koja se odigrava u „Kraljevstvu Balkanopolis“, imaginarnom svetu izvan prostora i vremena -
otkriva, za „Novosti“, Slobodan Trkulja, koji tradicionalni srpski zvuk pronosi svetom, a zapadni mediji ga nazivaju jednim od najlepših muških glasova Balkana.
- Svetsku premijeru spremamo za Beograd, najverovatnije 8. maja. Kako se ‘Kraljevstvo Balkanopolis’ nalazi ‘ni na nebu ni na zemlji’, biće dominantan aerobalet. Tu je i specijalna moderna kostimografija sa elementima vizantijske i srpske ornamentike i stilistike, baš onakva kako mi mislimo da bi Vizantija izgledala u 21. veku. Sviraćemo na 15 instrumenata, među kojima su i gajde, diple, kaval, frula, jermenski duduk, tambura, akustična gitara, klarinet, flauta, sve vrste saksofona.


Trkulja je, inače, jedini sa ovih prostora potpisao ugovor sa vodećom svetskom brodkast kompanijom „Alfakam“, koja mu je medijski partner. Reč je o gigantu sa 47 reportažnih kola koji je, uz ostalo, uživo prenosio OI u Pekingu, „Pesmu Evrovizije“ iz Moskve, kao i koncerte „Roling Stounsa“ i Madone, a Trkuljin spektakl u „Beogradskoj areni“ biće snimljen u 3D tehnologiji i emitovan u 40 zemalja sveta.
- Vlasnik kompanije Gabrijel Fehervari smatra da je ‘Kraljevstvo Balkanopolis’ izuzetno atraktivan program, idealan za snimanje u najmodernijoj tehnologiji - ističe muzičar.
- Praktično, biće to jedan od prvih velikih muzičkih spektakala u svetu koji će biti sniman na taj način.

Po Trkuljinom povratku iz Londona, gde se trenutno nalazi, počeće finalne pripreme i za izlazak albuma sa muzikom simfonije „Kraljevstvo Balkanopolis“ koji će se u prodaji pojaviti tokom godine. Muzika je, inače, snimljena i producirana u „Ril vorld studijima“ Pitera Gejbrijela, a sa našim umetnikom sarađivali su producenti iz SAD i Engleske, među kojima su i neki dobitnici nagrade „Gremi“.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti