Gorica Nešović: Muškarca je moguće zavesti i sendvičem!

Gorica Nešović: Muškarca je moguće zavesti i sendvičem!

Autor: | 15/01/2011

0

Uz priču je sve lakše, pa i kuvanje. Ovo je parola voditeljke kultnih radio-emisija, autorke knjiga „Priči nikad kraja" i „Kuvarica" i kreatorke najduhovitije svakodnevice Beograđana, Gorice Nešović. Ovaj najpoznatiji ženski „radio budilnik", koja „ima sina tinejdžera, mačku sa pedigreom i kredit za stan na 20 godina", kako je jednom rekao njen kolega i jača polovina tandema iz emisije „Buđenje" Dragan Ilić, za Press govori o temama kojima „nikad nema kraja".

Šta je odlika tipične srpske domaćice?
- Mislim da ne postoji tipična srpska domaćica. Svaka generacija ima neke svoje karakteristike. Naše majke su kuvale sva ona jela za koja je bilo potrebno krčkanje od po nekoliko sati i kukale: „Ceo dan sam pored šporeta". Mislim da je to bilo žešće preterivanje, jer to je zapravo značilo da ne mogu nigde da idu jer moraju da „paze" na jelo koje se samo kuva. Moja generacija je zakačila nešto onog lagodnog života, ali se brzo prilagodila novom tempu života i ideji da je kuvanje zabava. Tvrdim da kuvanje ručka - supa plus glavno jelo - ne sme da traje duže od sat vremena. Onda neka neko drugi opere sudove i sve se stiže. Volela bih da tipična srpska domaćica zna da uživa, a ne da joj kuvanje bude robija.

Ima li za trpezom mesta priči?

- Ako ćutimo, to znači da nešto ne valja. Najviše volim kad se guramo oko stola, kad sto puta ustanem da donesem još nešto, kad me grde što sam toliko iznela na sto, kad traže „još malo"... Ljudi za stolom sede vrlo blizu jedni drugima, a ta bliskost proizvede i otkrivanje tajni, lagano tračarenje i druženje. Hrana je samo šlagvort za razne teme.

Ako vam se muškarac svidi i želite da ga impresionirate sa kutlačom u ruci, spremićete mu...
- Nikada mi nije padalo na pamet da nekoga mogu da impresioniram kuvanjem, jer sam kasno počela da kuvam, a u toj fazi je najbolji sendvič! Može da se napravi na hiljadu načina, ne otkriva mnogo, ali je inspirativan za onoga ko ga pravi, kao i za onog kome je namenjen. Igra je u bojama, obliku, tanjiru, salveti...

Koje jelo spremate toliko dobro da ste baš ponosni na svoje kulinarsko umeće?

- Pitu od jabuka.

Šta je najčudnije što ste ikada pojeli?
- Grčka musaka sa cimetom u mesu i bešamelom kao prelivom. Nisam pojela.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još