Mirjani Karanović nagrada "Žanka Stokić"

Mirjani Karanović nagrada "Žanka Stokić"

Autor: | 25/02/2011

0

Glumici Mirjani Karanović pripala je ovogodišnja nagrada "Žanka Stokić", koja se osmi put dodeljuje "glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom ličnošću i bogatstvom glumačkog izraza". U obrazloženju žirija je navedeno da je Karanovićeva "svojim glumačkim umećem i nespornom sveukupnom harizmom, u potpunosti zaslužila priznanje koje nosi ime najmarkantnije glumice prve polovine prošlog veka".
- Karanovićeva je izgradila svoju umetničku karijeru otelovljujući likove žena sa margine društva, a iz centra života, iz središta žive stvarnosti bez koje se više ne može zamisliti novija istorija našeg pozorišta i filma - ocenio je žiri. Karanovićeva je odigrala oko 70 uloga u filmu i televizijskim serijama. "Petrijin venac", "Pad Italije", "Život je lep", "Otac na službenom putu", "Vreme čuda", "Sabirni centar", "Bolje od bekstva", "Andergraund", samo su neki od njenih antologijskih filmskih ostvarenja.
Dobitnik je najznačajnijih glumačkih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu, a pored umetničkog i društvenog angažmana, kome je posvećena kao nezavisan umetnik, Karanovićeva od 1995. predaje na Akademiji umetnosti u Beogradu.
Priznanje dodeljuju Narodno pozorište i "Večernje novosti", a jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu doneo je žiri u sastavu: glumica Mira Stupica (predsednik i inicijator priznanja), dramski pisac Dušan Kovačević, prošlogodišnja dobitnica Dara Džokić, upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović i generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić.
Nagrada "Žanka Stokić" sastoji od plakete s likom velike srpske glumice (koju dodeljuje nacionalni teatar), statuete Opštine Požarevac (rad akademskog vajara Milivoja Bogosavljevića) i novčanog iznosa koji poklanjaju "Večernje novosti".
Uručenje nagrade biće 6. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, piše Mondo.
Do sada su nagradu "Žanka Stokić" dobile Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Gordana Đurđević Dimić i Dara Džokić.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti