Zdravko Čolić: Zbog žena sam postao muzičar

Zdravko Čolić: Zbog žena sam postao muzičar

Autor: | 08/03/2011

0

Ispostavlja se da sam sve u životu radio zbog žena. Eto, zbog njih sam postao i muzičar. Dragim damama, supruzi i prijateljicama za 8. mart poklonim cveće i poželim dobro zdravlje - kaže Zdravko Čolić na početku intervjua za Blic povodom Dana žena, jednog od njegovih omiljenih praznika.
- Ranije, u socijalizmu, ovaj praznik se mnogo masovnije slavio nego sada, ali drago mi je da se i danas poštuje. Još traje ta borba za slobode i prava žena, koje su kroz istoriju bivale satanizovane i pozicionirane ispod muškaraca.

Kako vi vidite položaj žene danas u društvu?

- Uspostavlja se ravnopravnost, nažalost ne u svim sredinama. Ali ima i svetlih primera, poput baltičkih država, Švedske, Estonije... gde postoji neka vrsta savremenog matrijarhata. Zahvaljujući zakonu koji štiti žene kao fizički slabije i ogromnim kaznama niko i ne pomišlja da digne ruku na jednu damu. S druge strane, na Balkanu, u arapskim zemljama i u Aziji nije tako. Trebalo bi da se ugledamo na civilizovane evropske sredine

Koja vam je prva asocijacija na 8. mart?

- Prva i najjača asocijacija jeste moja pokojna majka. Poštovao sam taj njen dan i uvek joj donosio cveće. Moji drugari i ja imali smo poseban odnos prema majkama, pogotovo onim koje su bile domaćice i puno brinule o svojoj porodici, poput moje mame. Kasnije se to proširilo na poštovanje svih žena, i supruge i prijateljica i ćerki. U preduzećima se na današnji dan organizuju posebne proslave, a ja kao samostalni preduzetnik (smeh) u svojoj režiji napravim nešto da obradujem svoje dame. Supruzi i prijateljicama obavezno poklonim cveće i možda neki parfemčić.

Ceo život ste okruženi ženama i u kući i na koncertima...

- Šta bismo mi bez žena? Jeste, okružen sam damama još od ranih školskih dana. Bio sam dobar recitator pa sam od prvog osnovne učestvovao u školskim priredbama. Imam slike iz tih dana i uvek se nasmejem kad ih vidim - sve devojčice na bini i ja jedino muško. Već tu sam sa devojčicama uspostavio vezu...

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: zdravko čolić