Kipar - savršena destinacija za odmor, turizam i uživanje

Kipar - savršena destinacija za odmor, turizam i uživanje

Autor: | 12/06/2011

0

Svojim atraktivnim položajem Kipar, smešten između Evrope, Azije i Afrike, jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na Sredozemnom moru, magična zemlja predusretljivih ljudi koja ima šta da ponudi.
Aja Napa, gradić u okolini istoimenog srednjovekovnog manastira, tipično je odmaralište sa savršenim tirkiznim plažama i belim peskom kao sa razglednica ili sa Karipskih ostrva. Pun je Britanaca i Rusa, kao i celo ostrvo, a, uz Ibicu, Rimini i Ios, poznat je kao jedan od četiri najveća centra parti-turizma za mlade. Zanimljivo je da ovde hrana i piće nisu skupi: pivo se, zbog britanskog uticaja, toči u pintama,
a hrana se jede na kamare. Kiprani imaju običaj da kažu: "Jedi kao da je svaki obrok poslednji". Uživanje i za oči i za stomak.
Obližnja Larnaka je mesto gde možete da uživate u dugim plažama i mondenskim kafićima, sa jedne strane srednjovekovne tvrđave, i starinskim mediteranskim tavernama, s druge strane.
Magija Kipra je u tome što je on predgrađe Azije i pored duha Grčke, veoma se oseća uticaj obližnjeg Bliskog istoka, Libana, Sirije i Turske. Limasol, najveći grad kiparske obale, metropola je na moru: osim tvrđave u kojoj se Ričard Lavlje Srce u vreme krstaških ratova venčao sa Baskijkom po imenu Berengarija, ovde možete da uživate u kilometrima dugim plažama sa načičkanim fantastičnim hotelima i u staroj četvrti, gde lokalno stanovništvo igra tavli i ispija kafu vasceli dan.
Kurion, antičko nalazište sa moćnim amfiteatrom, nalazi se na britanskoj teritoriji, što se primećuje po tome što je obala oko Kuriona potpuno bez hotela. Kraljičina naredba je bila da se osim vojnih baza ovde više ništa ne gradi.
Nedaleko od Pafosa nalazi se Romejeva (Grkova) stena, mesto gde je Afrodita došla na Zemlju, rodivši se iz morske pene. Legenda kaže da vam, ako se umijete ovom vodom, lice ostaje večno mlado, a ako se okupate, podmladićete se deset godina. Ne košta ništa da probate. Na zapadu ostrva je Pafos, možda najlepši i najekskluzivniji rimski grad sa fascinantnim mozaicima, tvrđavom u luci i plažama koje šire orijentalni spokoj.
Kipar, koji je ostrvo bakra, po kome je i dobio ime, i boginje lepote, koja mu je donela slavu, mesto je širokog srca gde vole ljude iz Srbije. Pravo mesto za ovo leto.
Ukoliko se odlučite za ovu atraktivnu destinaciju, turistička agencija Fibula (www.fibula.rs) ponudiće vam primamljive aranžmane, prema
vašim željama i potrebama.

Piše: Žikica Milošević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: kipar odmor