Goran Paskaljević dobitnik nagrade "Zlatni vitez"

Goran Paskaljević dobitnik nagrade "Zlatni vitez"

Autor: | 25/06/2011

0

Film "Medeni mesec" Gorana Paskaljevića dobio je gran pri "Zlatni vitez" za najbolji film na dvadesetom Međunarodnom festivalu slovenskih zemalja održanom u Rusiji, saopštili su organizatori. Festival, koji se svake godine održava u drugom gradu u Rusiji, ove godine je bio u Kursku, a u konkurenciji su bili filmovi iz više od 30 zemalja. Predsedavajući festivala bio je ruski reditelj Nikita Mihalkov. Pre nepun mesec dana Paskaljević je "za doprinos filmskoj umetnosti u svetu" dobio prestižnu nagradu "Sergej Bondarčuk", najviše rusko priznanje za stvaralaštvo u kulturi i umetnosti pod pokroviteljstvom predsednika Dmitrija Medvedeva. Paskaljević je gran pri "Zlatni vitez" do sada dobio za filmove "Tango argentino" i "San zimske noći", a istoimena nagrada za režiju dodeljena mu je za "Bure baruta". Paskaljevićev treći gran pri predstavlja svojevrsni rekord u dvadeset godina dugoj istoriji ovog festivala, navodi se u saopštenju.
- Ponosan sam što treći put osvajam gran pri "Zlatni vitez" između ostalog i zbog toga što je to slikovita potvrda naklonosti koju ruska publika i filmska javnost imaju prema mojim filmovima. Nagrade uvek gode jer znači da je neko zapazio i vrednovao ono što radim. Ali nikada nisam bio sklon životu na lovorikama. Uz sve uzbuđenje zbog priznanja, potpuno sam okrenut novom projektu koji sam počeo da pripremam, filmu "Kad svane dan", za koji sam scenario radio sa Filipom Davidom, a koji će se baviti i logorom na Starom sajmištu, gde su u Drugom svetskom ratu stradali toliki Jevreji, uglavnom žene, deca i starci, kao i nekoliko stotina Roma - rekao je Paskaljević.
- To mesto, nažalost, ni do danas nije dostojno obeleženo, a sledeće godine u svetu se obeležava 70 godina od holokausta. Nadam se da ću mojim filmom tu nepravdu donekle otkloniti - izjavio je poznati reditelj za "Tanjug".

Foto: Zoran Lončarević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin