Princ Čarls pomaže Hilandar

Princ Čarls pomaže Hilandar

Autor: | 31/07/2011

0

Britanski princ Čarls je, na kraljevskom imanju Hajgrou u Velikoj Britaniji, organizovao prijem za obnovu Hilandara, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve. Prihod je namenjen opremanju radionice za konzervaciju ikona i rukopisa po kojima je Hilandar poznat u svetu i koji predstavljaju jedan od najznačajnijih delova njegove riznice.
Na prijemu održanom u četvrtak bilo je prisutno oko 100 zvanica iz Velike Britanije, Evrope i SAD, među njima i desetak pripadnika srpske dijaspore. Dobrotvornom prijemu posvećenom obnovi Hilandara od posledica požara 2004. godine prisustvovao je arhimandrit Metodije sa monasima Isaijom i Romilom, kao i ambasador Srbije u Vatikanu Vladeta Janković i otpravnik poslova Ambasade Srbije u Velikoj Britaniji, Branimir Filipović.
Princ Čarls je Hilandar posetio pre požara, 12. septembra 2003, a posle požara 2004. godine uputio je pismo podrške bratstvu manastira Hilandar. U razgovoru sa igumanom Metodijem, tokom dobrotvornog prijema, princ Čarls je rekao da se nada da će uskoro moći da poseti Svetu goru i Hilandar. Iguman Metodije je Čarlsu poklonio grafiku Hilandara, rad nepoznatog autora iz Moskve iz 1757. godine.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin