Hilari Svonk žali zbog učešća na rođendanu čečenskog lidera

Hilari Svonk žali zbog učešća na rođendanu čečenskog lidera

Autor: | 13/10/2011

0

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Human Rights Watch" oštro je osudila tri slavne ličnosti zbog učešća na koncertu održanom povodom 35. rođendana čečenskog vođe Ramzana Kadirova.
Američka glumica Hilari Svonk, njen belgijski kolega Žan Klod van Dam i britanska violinistkinja Vanesa Mej učestvovali su na koncertu u Groznom, održanom 5. oktobra u čast čečenskog vođe Kadirova, osumnjičenog za teško kršenje ljudskih prava, saopštila je ova organizacija.
"Human Rights Watch" pozvala je umetnike da "ne priznaju ljude poput Kadirova" koga više organizacija za ljudska prava tereti za organizovanje otmica i ubistava.
- Patnje nebrojenih žrtava politike Kadirova obezvređuju se kada zvezde pristanu da prime novac da se pojave na njegovoj zabavi - navodi se u saopštenju "Human Rights Watcha".
Slavne ličnosti, ruski političari i pop zvezde petog oktobra su na proslavi u Groznom čestitali Kadirovu rođendan. Tokom obraćanja slavljeniku i zvanicama, Van Dam, zvezda akcionih filmova, u više navrata je nazvao Čečeniju, koja je autonomna republika u sastavu Ruske Federacije, „državom“, a na kraju govora uzviknuo je „Volim te, Kadirove“. Nakon njega na sceni se pojavila Hilari Svonk, koja je izrazila oduševljenje zbog atmosfere u Groznom.
- Tokom obilaska Groznog, mogla sam da osetim duh ljudi i primetila sam da su svi veoma srećni - rekla je Svonk i uzviknula:
- Srećan rođendan, gospodine predsedniče!
Vrhunac proslave bio je nastup Vanese Mej, koja je, navodno, dobila pola miliona dolara da bi se pojavila na svečanosti.
Na saopštenje organizacije prva je reagovala glumica koja je izjavila da duboko žali zbog pojavljivanja na koncertu.
Dobitnica dva Oskara rekla da je nije znala za nestajanje ljudi, spaljivanje kuća i ubistva za koje se optužuje Kadirov.
- Duboko žalim zbog prisustva tom događaju - navela je Hilari u pisanoj izjavi za agenciju AP i dodala da nikada ne bi učestvovala da je znala sve o Kadirovu.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti