"Laguna" - izdavačka kuća godine

"Laguna" - izdavačka kuća godine

Autor: | 02/11/2011

0

Već drugu godinu uzastopno izdavačka kuća „Laguna“ proglašena je za izdavača godine po oceni preko 30 akreditovanih novinara Srbije na ovogodišnjem sajmu knjiga. Njen uspeh je utoliko veći što joj je pripala i nagrada novinara za najprofesionalniji odnos prema medijima, i to je prvi put da obe nagrade pripadnu istom izdavaču za 17 godina koliko se nagrade po izboru novinara dodeljuju.
Na svečanom uručenju poslednjeg dana 56. Sajma knjiga, novinar „Večernjih novosti“ Dragan Bogutović, pozdravljajući dobitnike, rekao je da su „ova priznanja osnovana sa željom da budu neka vrsta pohvale izdavačima koji u svojoj plemenitoj misiji istrajavaju iako su im okolnosti retko kad bile naklonjene, pa i ove godine“.
Saopštavajući obrazloženje žirija, novinarka „Politike“ Marina Vulićević iznela je ukratko istorijat i izdavačku produkciju „Lagune“ za 13 godina otkako je ova kuća osnovana, ističući da „verovatno ni Dejan Papić, njen začetnik i direktor, nije mogao da pretpostavi da će ovo preduzeće izrasti u jednu od najvećih izdavačkih kuća ne samo u Srbiji, nego i u regionu“. Ona je podsetila da je „Laguna“ svojim knjižarskim lancem „Delfi“ dovela knjige u manje gradove Srbije, da je njen klub čitalaca ubedljivo najbrojniji sa ukupno 150 hiljada članova i da je otkako postoji objavila blizu dve hiljade naslova, a „samo između prošlog i ovogodišnjeg sajma knjiga pod svoje okrilje okupila više od sedamdeset domaćih autora, među kojima Jovana Ćirilova, Svetislava Basaru, Igora Marojevića, Vuleta Žurića, Ljubivoja Ršumovića, Mirjanu Novaković i mnoge druge, pri čemu je ova godina posebno u znaku nemačkih autora kao i dela četiri nobelovca: Ive Andrića, Herte Miler, Žozea Saramaga i Marija Vargasa Ljose“.
Za nagrade u obe kategorije, koje se sastoje od povelja, skulpture vajara Jove Petijevića i umetničke slike Vesne Milunović, novinarima su se zahvalili direktor “Lagune“ Dejan Papić i PR Vanja Gavrovski, naglašavajući da su nagrade novinara ovu našu izdavačku kuću najveća čast i jedino objektivno priznanje koje se na sajmu knjiga dodeljuje u izdavačkom poslu.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin