Počasni Oskar Opri Vinfri

Počasni Oskar Opri Vinfri

Autor: | 13/11/2011

0

Poznatoj voditeljki "tok-šou" programa Opri Vinfri, glumcu Džejmsu Erlu Džounsu i šminkeru Diku Smitu uručen je počasni Oskar na ceremoniji u Los Anđelesu.
Američka filmska akdemija dodeljuje posebna priznanja ljudima koji su imali značajan uticaj na filmsku industriju. Ove godine, kako je preneo Rojters, počasni Oskar uručen je Vinfri, Džounsu i Smitu, na jučerašnjoj svečanosti kojoj su, između ostalih, prisustvovali glumci Džon Travolta, Glen Klouz i Alek Boldvin.
Opri Vinfri uručen je počasni Oskar za humanitarni rad, a poznata voditeljka je tom prilikom izjavila da je to "neverovatan momenat za crnkinju koja je odrasla u siromšnoj porodici u Misisipiju i uzdigla se do položaja filmske zvezde u Holivudu".
Slavnoj voditeljki i glumici, koja je 1985. nominovana za Oskara za sporednu ulogu u Spilbergovom filmu "Boja purpura" (The Color Purple), humanitarnu nagradu "Džin Heršolt" (Jean Hersholt Humanitarian Award) uručila je mlada žena čije školovanje je pomogla "Vinfri fondacija".
Vidno dirnuta, Vinfri je ocenila trenutak primanja nagrade kao "nezamisliv" i osvrnula se na svoje siromašno poreklo.
- Svi možemo tokom svog života da nešto promenimo, a ovde smo da bismo pomogli jedni drugima - istakla je Vinfri.
Ona je govorila o svojoj karijeri voditelja "tok-šou" emisija, filmskom radu, i istakla da je film "Boja purpura" "popločao" njen put do statusa filmske zvezde, koji ju je na kraju doveo do položaja da može da pomaže drugima.
Glumcu Džejmsu Erlu Džounsu dodeljen je počasni Oskar za glumački opus, ostvaren u više od 50 filmova, počev od uloge boksera u ostvarenju Martina Rita "The Great White Hope" (1970), za koju je bio nominovan za nagradu Američke filmske akademije, do pozajmljivanja glasa Dart Vejderu u kultnim filmovima "Ratovi zvezda". Džons nije prisustvovao ceremoniji uručenja, jer radi u Londonu, ali se obratio publici u Los Anđelesu video porukom, u kojoj je rekao da je duboko počastvovan i veoma zahvalan.
Šminkeru Diku Smitu uručen je počasni Oskar za njegov dugogodišnji rad "iza scene, u velikom broju ostvarenja - počev od filma "Egzorcist" pa do kultnog "Kuma". Smit je osvojio Oskara 1984. za svoj rad u filmu "Amadeus'' i bio nominovan 1989. za film "Dad". Ovaj popularno nazvan "kum mejk-apa" u dirljivom obraćanju je rekao da je voleo svaki minut svog posla i da je ovo priznanje kruna svega toga.
Nagrada Oskar za najbolja filmska ostvarenja u 2011. godini biće dodeljena na ceremoniju 26. februara u Los Anđelesu.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još