Atelje 212 proslavio 54. rođendan

Atelje 212 proslavio 54. rođendan

Autor: | 13/11/2010

0

Kao dan Ateljea 212 se 12. novembar obeležava prvi put, a za praznik je izabran datum premijernog koncertnog izvođenja Geteovog "Fausta" u režiji Mire Trailović, 1956. godine. U toj predstavi igrali su Marija Crnobori, Mata Milošević, Viktor Starčić i Ljubiša Jovanović. Reditelj Radoš Novaković, prvi upravnik Ateljea, inicirao je osnivanje novog pozorišta preko magazina "Nin" u kojem je grupa beogradskih intelektualaca glumaca, reditelja, pisaca i muzičara objavila svojevrsni manifest u kome su objasnili da treba osnovati Atelje kao pozorište u kome bi se igrala nova avangardna drama. Novi teatar započeo je rad u maloj sali stare zgrade "Borbe" u kojoj je bilo samo 212 stolica u gledalištu, pa je tako i dobio ime. Pojava Ateljea 212 značila je prekretnicu u pozorišnom životu ne samo Beograda, već i ovog dela Evrope. Tokom 54 godine, Atelje 212 je kroz predstave, pisce i reditelje, a naročito kroz velike glumce, izrastao u jedno od najznačajnijih pozorišta u regionu.
Za najbolje glumce u proteklih godinu dana proglašeni su Gordan Kičić za ulogu u mjuziklu "Kosa" i Branka Šelić za ulogu u "Čekaonici". Nagradu za režiju dobio je Boris Liješević, za predstavu "Čekaonica". Uručena su i "jubilarna" priznanja - dramskoj umetnici Dari Đokić za 30 godina vernosti Ateljeu i Svetislavu Buletu Gonciću koji je deset godina član ansambla tog teatra.
- Mnogo mi je drago što sam dobio nagradu matičnog pozorišta. Naročito mi laska činjenica što sam ja prvi dobitnik. Posle nagrade 'Zoran Radmilović', koju sam nedavno dobio u Zaječaru, ovo priznanje je kruna ovogodišnje sezone - rekao je Kičić. Branka Šelić je nagrađena za nekoliko uloga u komadu "Čekaonica" - žene koja čeka, arhitekte bez posla i psihologa koji saopštava zaposlenima da su ostali bez posla.
- Raduje me nagrada koju mi je dodelila moja kuća. Likovi koje igram u komadu zahtevali su od mene ozbiljan istraživački glumački rad, koji je, eto, prepoznat kao kvalitetan - rekla je Branka za "Press". Bule Goncić kaže da je u Ateljeu 212 od 1983. godine, ali da je u međuvremenu igrao i u drugim pozorištima.
- Dobitnik sam nagrade za desetogodišnji kontinuirani rad u Ateljeu. Srećan sam što neko poštuje moj rad. Takođe me raduje činjenica da je ove godine, prvi put, počeo da se obeležava dan ovog teatra -
istakao je Bule za Press

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: Atelje 212

Pročitajte još

Najnovije vesti