Hrvati zaplenili luksuznu jahtu Željka Mitrovića

Hrvati zaplenili luksuznu jahtu Željka Mitrovića

Autor: | 18/11/2010

0

Hrvatske carinske vlasti već dva meseca u zapleni drže luksuznu jahtu srpskog biznismena i vlasnika TV Pink Željka Mitrovića od koga traže da plati dva miliona evra carine i pripadajuće takse. Sve dok to ne učini, njegova luksuzna jahta "El Bosko V" kojom je rado krstario Jadranom ostaće na prisilnom vezu u Kaštelima, piše "Jutarnji list". Zaplenu jahte potvrdio je i zagrebački advokat Anto Nobilo, koji zastupa Mitrovića u sporu s hrvatskim carinskim vlastima. Jahtu dugu 32 metra hrvatske carinske vlasti zaustavile su u septembru ove godine, dok je iz crnogorskih uplovljavala u hrvatske teritorijalne vode, ocenivši da su počinjena dva carinska prestupa. Prvi je to što većinski vlasnik kompanije na koju je brod registrovan Željko Mitrović nije bio na brodu u momentu ulaska u Hrvatsku. Jahta je u formalnom vlasništvu Mitrovićeve istoimene kompanije "El Bosko" čije je sedište na Gibraltaru.

Drugi je što su četiri člana posade zatečena na jahti zaposleni u Mitrovićevoj kompaniji čije je sedište u Hrvatskoj. Po hrvatskim carinskim propisima jahta u vlasništvu strane kompanije ne može zapošljavati posadu zaposlenu u hrvatskoj kompaniji. Nobilo je uložio žalbu na rešenje hrvatskih carinskih vlasti. Priznavši da u momentu zaplene Mitrović nije bio na jahti, Nobilo je rekao da je među putnicima bio jedan od manjinskih suvlasnika gibraltarske firme, vlasnice broda, pa nije u potpunosti tačno da je brod plovio bez vlasnika. Posadu broda zaposlenu u hrvatskoj kompaniji unajmila je kompanija vlasnica broda s Gibraltara, rekao je Nobilo i sve ocenio kao "antipropagandu nautičkom turizmu u Hrvatskoj".
- Ako su već ocenili da je "El Bosko" u prekršaju, brod su trebali vratiti u Crnu Goru, a ne da ga puste da uđe u naše more i onda ga zapleniti i izreći mu kaznu - kaže Nobilo.
Luksuznu jahtu sa šest kabina i dve palube Željko Mitrović kupio je 2007. na "Kroacija bout šou"u Splitu. Poznavaoci luksuznih jahti procenjuju da joj cena nije bila manja od 10 miliona evra.
Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin