Dragan Bjelogrlić i Mima Karadžić "zapržavaju čorbu" u ratnoj kuhinji

Dragan Bjelogrlić i Mima Karadžić "zapržavaju čorbu" u ratnoj kuhinji

Autor: | 04/12/2010

0

Predstava „Ratna kuhinja" večeras će premijerno biti odigrana u Ateljeu 212. Radnja komada režisera Milana Karadžića dešava se ratnih devedesetih godina na dubrovačkom ratištu, a glumačku ekipu predvode Milutin Mima Karadžić, Dragan Bjelogrlić i Sofija Juričan.
Na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuto je da je reč o antiratnom komadu, u kome su glavni likovi Srbin iz Čajetine (Mima), Hrvat, brodski kuvar iz Dubrovnika (Bjela) i novinarka iz Beograda (Sofija). Reditelj Milutin Karadžić rekao je da rad na predstavi nije bio nimalo lak.
- Težak zadatak sam dao sebi - da se bavim sumornom i mučnom temom, kao što je dubrovačko ratište. Radnja se dešava u jednom hotelu u kome se, osim oficira JNA, protiv svoje volje nalazi i nekoliko luzera, koji nemaju veze sa ratom. Moram da naglasim da je „Ratna kuhinja" u stvari antiratna predstava - rekao je Karadžić, i dodao da predstava predstavlja „mali prilog protiv ratne mržnje".
Pisac komada Stevan Koprivica istakao je da je dubrovačko ratište samo pozadina za prikaz onoga što se zbiva u samim junacima drame, koji su se slučajno našli zajedno u kuhinji hotela u Dubrovniku.
- U ovoj predstavi ne tražimo ni žrtve ni krivce, već pokušavamo da pokažemo kako se i u teškim ratnim uslovima može ostati čovek - rekao je Koprivica.
Bjela je istakao da je srećan što će se prvi put u karijeri naći na sceni Ateljea 212.
- Atelje 212 je za mene oduvek bilo kultno pozorište. Igram Hrvata, brodskog kuvara koji je na silu mobilisan u JNA. Tekst ima trilerskih elemenata, pa ne bih otkrivao sve slojeve njegove ličnosti - rekao je popularni Bjela.
Njegov kolega Mima Karadžić ne sumnja u uspeh predstave.
- Ja sam birao ekipu koja će raditi predstavu, ne znam sa kim sam se „prešao"... Radujem se premijeri i mislim da smo uradili dobar posao. Imam neki lep osećaj zbog ove predstave - siguran je Mima.  Izvor: Press

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin