Džon Kjuzak završio snimanje „Gavrana“ u Beogradu

Džon Kjuzak završio snimanje „Gavrana“ u Beogradu

Autor: | 27/12/2010

0

Ekipa holivudskog filma “Gavran” sa Džonom Kjuzakom u glavnoj ulozi ovih dana je privela kraju snimanje u studiju PFI u Šimanovcima, te će film uskoro ući u proces postprodukcije. Mark D. Evans jedan od producenata uzbudljive priče o poslednjim danima života čuvenog američkog pesnika Edgara Alana Poa ispričao je američkim medijima da su zadovoljni uslovima snimanja u Beogradu, te da ne bi mogao da zamisli nikog drugog u ulozi Poa nego samo Džona Kjuzaka.
- Ovaj film pripada istom žanru kao i “Šerlok Holms” ili “Uspavana dolina”, nije baš tako mračan i ozbiljan kao “From Hell”, već malo komercijalniji i ima nešto u sebi od filma “Sedam” - kaže Evans te dodaje da je Edgar Alan Po bio među prvim piscima detektivskih priča, uz Artura Konaka Dojla koji je nešto kasnije stvorio Šerloka Holmsa.
- Scenario se poigrava sa istorijskom istinom jer se bavi poslednjim danima Poovog života, kada nekoliko dana niko nije znao gde je i šta je s njim, a onda se iznenada pojavio ležeći na ulici, te ubrzo i preminuo u bolnici. Naša priča se bavim tim periodom njegovog nestanka i objašnjava šta se dešavalo. U trenutku kada se Po vraća u Baltimor započinje serija misterioznih ubistava koja imitiraju događaje iz Poovih priča, te se on prvi nađe na listi odumnjičenih. Po se tada udružuje sa baltimorskim detektivom kome pomaže da pronađe ubicu, ne samo kako bi skinuo ljagu sa svog imena već i kako bi pronašao svoju verenicu koju je ubica kidnapovao - otkriva Evans detalje radnje. Zanimljivo je da se film snima u koprodukciji Amerike i Španije, a za lokacije su izabrani Budimpešta i Beograd.
- Određeni delovi Beograda i Budimpešte zamenjuju Baltimor. Iako smo u početku želeli da snimamo u Baltimoru, uvideli smo da bi nam troškovi bili veliki, a osim toga neka mesta u Baltimoru iz 1849. više ne postoje. Tri nedelje smo snimali u Budimpešti, počev od 3. novembra, a ostatak u Beogradu, gde se stvari privode kraju. Snimali smo na lokacijama koje su zadržale autentičnu arhitekturu iz tog perioda. Koristili smo i vizuelne efekte kako bismo poboljšali scene koje su snimane u luci i duž priobalja. Ekipa je trenutno u Beogradu, gde je veoma hladno i pada sneg - objašnjava Evans.
Iako su mnogi skeptični kada je u pitanju izbor glavnog glumca Džona Kjuzaka, te mu se zamera da neće uspeti da dočara Edgara Alana Poa na adekvatan način, Evans misli suprotno.
- Teško mi je da zamislim da neko drugi igra Poa. Kjuzak je sve što možete da zamislite u vezi s tim čovekom: intenzivan, zamišljen, mračan, ali istovremeno ironičan i zabavan, kao i sve ostalo što možete zamisliti da jedna takva ličnost poseduje - zaključio je Evans. Kako su snimljene i poslednje scene u enterijeru, biće potrebno pet meseci rada u postprodukciji pre nego što publika bude dobila priliku da vidi Beograd u ulozi Baltimora s kraja 19. veka. Tokom boravka u prestonici ekipa “Gavrana” snimala je na Dorćolu, te Narodnom pozorištu, kao i ispred Skupštine, dok su noćna snimanja bila rezervisana za manje ulice u blizini ušća Save u Dunav, piše Blic.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti