Goran Bregović: Uživam da sadim povrće, moj paradajz je skuplji od bisera

Goran Bregović: Uživam da sadim povrće, moj paradajz je skuplji od bisera

Autor: | 02/01/2018

0

Velika regionalna muzička zvezda Goran Bregović još jednom je potvrdio činjenicu da je umetnik i svetskog glasa, jer je njegov novi album "Tri pisma iz Sarajeva" najprodavaniji u Americi! Na popularnim digitalnim servisima iTunes i "Amazon", Bregin novi CD u izdanju AG - PR produkcije i "Siti rekordsa" sa 11 pesama inspirisanih hrišćanskom, islamskom i jevrejskom religijom, zauzima zavidno prvo mesto u kategoriji svetske muzike.

U razgovoru za "Novosti", šarmantni Sarajlija kaže da ga je iznenadio ovaj uspeh.

- Neverovatno, svi su iznenađeni! - kroz osmeh nam kaže popularni Bregović. - Ja nisam neko ko se gura po top-listama, nemam ni video. Ljudi troše milione da bi bili prvi u Americi i da bi došli na to mesto. Ovo se prosto samo od sebe proguralo i postalo čudo.

Iako je ova ploča još u oktobru predstavljena svetskoj javnosti, Bregović je odlučio da domaćoj publici pred novogodišnje i božićne praznike uputi "Tri pisma iz Sarajeva", na kojima je, sarađujući sa brojnim umetnicima iz više država, predstavio različite kulture i tradicije. Na naše pitanje kome su upućena sarajevska pisma, Brega kaže da je poruka ploče - tolerancija i prilagođavanje.

 

- Ovo nije ploča koja menja istoriju, ali nam šalje neki mali signal, jer ako violina može da se svira na tri različita načina i može da se prilagodi trima kulturama, zašto ne bi i čovek? Očito da je ovo vek u kojem ćemo morati naučiti da živimo sa različitima. Sve je krenulo po porudžbini, prvo sam pisao koncert za tri violine i simfonijski orkestar. Onda sam hteo da pišem pesme i to sam i uradio za umetnike hrišćane, jevreje i muslimane. Uspeh nije mogao izostati, jer sam radio sa dobrim muzičarima.

U januaru, posle novogodišnjih praznika, i odmora koji će provesti sa suprugom i ćerkama u porodičnoj vikendici na Jahorini, Bregović će nastaviti promociju novog CD.

- Imaću tri koncerta u Španiji, pa nekih desetak u Italiji. Posle toga ću svirati sa filharmonijom u Peterburgu.

Kada je u svojoj vili u Beogradu, uglavnom radi, ali kaže da se trudi da se distancira od studija i od posla - da ne bi počeo da rutinski pravi muziku.

- Nisam stalno u studiju, imao sam tu sreću da u centru prestonice nađem veliki komad zemlje pa tako imam mesta i za baštu. Sadim krompir, luk, paradajz, cveklu, boraniju i uživam u tome. Moj paradajz je skuplji od bisera! Mada, nisam neki fanatik da patim od toga da jedem zdravu hranu.

Ističe da mnogo voli Beograd.

- Volim da vidim dizalice, radnike, gradilišta i mašine. Srećan sam jer se grad razvija i postaje veći, lepši i bolji. Posebna mi je čast da letim avionima "Er Srbije", otkako su jednu letelicu nazvali po meni.

PIŠEM TEKST ZA TV SERIJU

Popularni kompozitor je ove zime uzeo pero u ruke, i kako otkriva, piše tekst za TV seriju.

- Reč je o emigrantskim pričama. O našim ljudima, ali i strancima. Svet je ponovo postao svet emigranata, sada se opet sve uzburkalo i to bi valjalo zabeležiti. Planiram da završim tekst do kraja zime, onda ću tražiti producenta.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: goran bregovic