Snežana Berić: Povlačenja nema, muzika je moj život! (video)

Snežana Berić: Povlačenja nema, muzika je moj život! (video)

Autor: | 03/01/2018

0

Pevačica čarobnog glasa Snežana Berić, poznatija kao Ekstra Nena, već dugo nije prisutna na muzičkoj sceni. Dok su mnogi pevači jurili za instant hitovima i brzom zaradom, istaknuta muzička umetnica i prva dama srpske šansone, kako je mnogi zovu, posvetila se obrazovanju i pedagoškom radu.

Poslednja jugoslovnska predstavnica na "Pesmi Evrovizije" u Švedskoj 1992. s kompozicijom "Ljubim te pesmama", Radeta Radivojevića, danas predaje da privatnom univerzitetu. Ekstra Nena, koja je lepotu i raskoš svog glasa pokazala u različitim žanrovima, naglašava da se nije povukla sa scene, već čeka bolje dane za muziku.

- Povlačenja nema, muzika je moj život - kaže za "Novosti" pevačica i prof. dr Snežana Berić.

- Jednostavno nije uvek povoljna situacija za samostalno ulaganje u nove muzičke projekte i velike koncerte. Uvek se odazovem pozivu za održavanje muzičkih i poetskih nastupa, kao i odgovarajućih TV emisija. Zbogom ne postoji, to je samo reč prisutna u poeziji, da bi se postigao uzvišeni stepen dramatike.

 

Uvek je dobro vreme za pesmu. U stvari, kada dođu teški dani treba uzvratiti vrhunskim doprinosom i delovanjem u kulturi i umetnosti. Istorija nas je tome naučila, ali možda se u ovom vremenu više zaboravlja. Teško je naći istomišljenike, operisane od strasti prema uspehu a ne delu, posebno ne mešajući umetnost sa politikom.

Hoćete li publiku uskoro obradovati novim pesmama?

- Već sam snimila određene pesme, ali osim digitalnih izdanja, nisam još odlučila kada ću se pojaviti u medijima sa novim muzičkim materijalom. U svakom slučaju, biće to nešto potpuno drugačije od mojih dosadašnjih izdanja.

 

Kako danas vidite muzičku scenu u Srbiji?

- Postoji nekolicina izvođača koje možemo videti i na MTV kanalu, većinom mladi i žedni radikalnih promena na našoj muzičkoj sceni. Ništa pretenciozno, ali uz seriozan rad i savremeni marketing biće dobro. Mora se pratiti svetska scena i pružiti kvalitet, a ne snimati tek da biste objavili neke notice da vas publika upozna ili ne zaboravi. Od afirmisanih i prepoznatljivih domaćih izvođača ništa se ne nudi što već nije viđeno, nego narod brzo zaboravlja, pa se zadovoljava takvom ponudom jer nema ništa drugo da konzumira. Posebno se cene pevači iz regiona, ceni se tuđe rađe od domaćeg. Na ovoj temi treba razraditi zaboravljen pojam samopoštovanja.

 

Šta zaslužuje kritiku a šta pohvalu?

- Nema vremena za kritiku, treba dati više kvalitetno osmišljenog prostora i ostvarenim izvođačima na kojima je začeta kultura i muzika u ovoj zemlji, a koji danas jedva preživljavaju jer nemaju honorare ni posao od koga su nekada dostojanstveno živeli. Povratiti temeljno kulturnu politiku je osnovni zadatak, jer na tome počiva naša stvarnost koja se još može promeniti, da opet postanemo zemlja srećnih i zadovoljnih ljudi. Najveći medijski prostor se prepušta politici i kupljenim šablonskim formatima rijalitija koji se ne emituju u razvijenim intelektualnim sredinama. Tamo se i dalje ceni obrazovanje, moral i ljubav prema bližnjem, za razliku od domaćeg terena gde se deca predškolskog uzrasta regrutuju za borbu sa "vukovima", za žestoku konkurenciju, osećaj zavisti i slično, kako bi zadovoljili neostvarene želje roditelja, propuštajući najlepše dane detinjstva. Ko se onda brine o budućnosti te dece? Mediji? Svaka čast! Ovo je veoma delikatna tema kojoj treba više prostora u živom programu.

 

Kakvo je iskustvo za vas bilo učešće na "Pesmi Evrovizije" i kako danas gledate na to takmičenje?

- Svakako nezaboravno iskustvo, predivna pesma koja živi, svako bi to poželeo u karijeri. Danas se iza zatvorenih vrata odlazi na "Evrosong" ne kao najbolji, već sa najboljim kontaktima. Zastava zemlje koje se vijori iznad svakog izvođača treba da budi osećaj pripadnosti domovini i profesiji, a ne alarm za grabljivost i sticanje profita. Velika je konkurencija, zato ostavimo da nas pamte po najlepšim pesmama, ljubim vas pesmama.

hellomagazin.rs/m.g. hello/arhiva

Pročitajte još

Najnovije vesti