Verica Rakočević: Želja za materijalnim bogatsvom kao jedinim ciljem obezvredila je suštinu žene

Verica Rakočević: Želja za materijalnim bogatsvom kao jedinim ciljem obezvredila je suštinu žene

18/01/2018

0


Premijere, revije, razni svečani događaji koji zahtevaju defile crvenim tepihom nisu više modni događaji sa najvišom dozom elegancije i ekstravagancije. Zvezde su nas odavno zblanule pojavom u haljinama od mesa, dlaka, perja, sa izrezima od kojih zastaje dah i nameće se pitanje da li smo postali toliko modno liberalni ili vulgarno prosti?

O svemu tome Verica Rakočević, kreatorka i najautentičnija pojava na srpskoj modnoj sceni, za portal Super žena kaže

-Problem mladih su nakaradni modeli identifikacije, uniformisanost i nedostatak želje da se bude jedinstvena, originalna osoba. Vulgarnost koja degradira ženu diktira se kao poželjnost. To je naša stvarnost.

A na pitanje da li su poznate dame prestale da cene crveni tepih, jer se sve češće na njemu pojavljuju obnažene, sa trakama, lepljenim vešom, ona kaže:

-Naprotiv, mislim da u samoljublju precenjuju sebe. Trend da sve bude 'na izvolte', da su aduti postali glavni argument na tržištu u kome je želja za lagodnim životom i materijalnim bogatstvom jedini cilj toliko je obezvredio ženu i njenu suštinu i sadržaj. Ne mislim da žena treba da bude prekrivena od glave do pete, ali postoji neka pristojnost - gde gole noge zahtevaju neobnažene grudi, gde diskretno obnažene grudi zahtevaju pokriven donji deo tela i ono što je za pametnu ženu najvažnije da nikada haljina ne ide ispred nje.

Ono što je zanimljivo Verica Rakočević na modu u budućnosti ne gleda kroz "ružičaste naočare". Kaže da je perspektiva mode ne tako sjajna, kao ni budućnost čovečanstva.

-Godinama smo vrteli modu prošlih vremena, reciklirali razne periode u modi i samo retki poput Galijana i Mekvina uneli su notu kreativno nosivog ludila. Visoka moda je na izdisaju, pret-a-porte je komercijalna varijanta koja melje masu konzumenata nametnutim trendovima koji ubijaju individualnost.

Hellomagazin.rs/Marija Milenković Boško Karanović