Srđan Todorović dobitnik "Friprescija": I te kako me interesuje šta piše u novinama, naročito kada me pohvale

Srđan Todorović dobitnik "Friprescija": I te kako me interesuje šta piše u novinama, naročito kada me pohvale

Autor: | 08/02/2018

0

 

Glumica Sloboda Mićalović danas je u Muzeju jugoslovenske kinoteke primila nagradu Fipresci Srbija za najbolju žensku ulogu, a dodeljena joj je za ulogu u filmu "Na mlečnom putu".

Zahvalivši na nagradi, Mićalović je rekla da ona pripada celoj ekipi filma i Emiru Kusturici koji joj je dao šansu da uradi nešto novo. Glumci, primetila je, često umeju da kažu kako im reč kritičara i nije toliko važna, posebno kad naprave lošu ulogu.

S njom se nije u potpunosti složio Srđan Todorović, koji je nagradu Fripresci dobio za najbolju mušku ulogu. Todorović, koji je nagradjane za ulogu u filmu "Prokleti pas", rekao je da je zatečen nagradom, jer one obično dolaze od žirija u kojima sede kolege glumci, reditelji, scenaristi.

-Ovo je prva nagrada u mojoj karijeri koju sam dobio od kritike koju izuzetno cenim i poštujem i ne bih se složio s koleginicom Mićalović, jer mene itekako interesuje šta piše u novinama naročito kada me pohvale, kazao je Todorović.

Srpska sekcija međunarodne federacija filmskih kritičara - Fipresci Srbija za Za najbolji film proglasila je "Rekvijem za gospodju J." Bojana Vuletića, koji je dobio priznanje i za najbolju režiju i scenario. Za najbolju fotografiju nagrađeni su Goran Volarević i Martin Ssec za film "Na mlečnom putu", dok je priznanje za najbolju montažu pripalo Đorđu Stankoviću za "Afterparti".

Prema mišljenju Fipresci Srbija, najbolju muziku je napisao Nemanja Mosurović za ostvarenje "Prokleti Pas", dok je najbolje kostime uradila Jelena Stokuća za film "Zona Zamfirova". Nagrada za najbolji dokumentarni film otišla je u ruke rediteljke Mile Turajlić za ostvarenje "Druga strana svega", dok je za najbolji strani film proglašeno ostvarenje "Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva

.

Posebna nagrada za životno delo i trajni doprinos Srpskoj kinematografiji uručena je Đorđu Nikoliću, koji je bio direktor fotografije na različitim filmskim projektima od 1960. godine.

Tatjana Cvetičanin je primila posthumno priznanje za njenog preminulog supruga Aleksandra D. Kostića koji je bio cenjeni dramaturg, filmski kritičar i urednik filmskog programa na TV B92. Sloboda Mićalović je nagradu posvetila svom preminulom ocu koji bi se, kako je rekla, silno radovao da može da je vidi.

Hellomagazin.rs Z.Milutinovic, Antonio Ahel/AtaImages/Instagram

Najnovije vesti