Tijana Čurović : Ne petljam se ni u čiju intimu, kao što ne volim da se bilo ko petlja u moju

Tijana Čurović : Ne petljam se ni u čiju intimu, kao što ne volim da se bilo ko petlja u moju

Autor: | 08/05/2018

0

- Radeći serijal „Domaćine, oženi se“, brojnim muškarcima pomogla sam da pronađu životne saputnice, što me čini srećnom i zadovoljnom. Sada imam novi cilj, da ženama povratim samopouzdanje i osmeh. Privilegija je biti žena - poručuje Tijana Čurović, voditeljka novog rijaliti-formata „Trenutak iz sna“. Lepa glumica, koju smo gledali u brojnim televizijskim serijama, priznaje da je nepopravljivi optimista, zbog čega se trudi svaki trenutak proživi kao trenutak iz sna. U toj avanturi društvo joj pravi ćerka Taja, koju je dobila sa kolegom Slavišom Čurovićem, od koga se razvela pre dve godine.

Četvrtkom uveče na televiziji „Pink“ odnedavno se prikazuje emisija „Trenutak iz sna“. O kakvom je formatu reč?

- U centru pažnje su osobe koje su dobile jedinstvenu priliku da poboljšaju svoje zdravlje, promene fizički izgled i daju smisao životu. Sa timom vrhunskih stručnjaka, kroz serijal pomažemo ženama koje su ugrožene kako materijalno, tako i na drugim socijalnim nivoima. Sticajem teških životnih okolnosti nikada se nisu bavile zdravljem i fizičkim izgledom. Brigu o sebi, u svakom smislu reči, stavile su na poslednje mesto, što je za posledicu često imalo ozbiljne psihološke traume i raličite zdravstvene tegobe. Njihove priče su autentične, živopisne, tužne, uverljive, snažne... I nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Voditeljski poziv nije vam nepoznat. Šta vas je motivisalo da se priključite ovoj ekipi?

- Mislila sam da se posle emisije „Domaćine, oženi se“ neće pojaviti nešto slično, u čemu bih se pronašla. Međutim, kad me je kolega Žarko Lazić pozvao i predočio mi koncept, pomislila sam: „Pomogla sam muškarcima da pronađu srodnu dušu, red je da pomognem i ženama.“ Humanost i želja da olakšamo život nekome kome je pomoć zaista potrebna razlozi su koji me inspirišu da radim ovu vrstu emisija. Volim da se osećam kao dobra vila, a uz pomoć tima stručnjaka i celokupne producentske ekipe moja misija je da vratim osmeh na lice damama koje su davno izgubile svaku nadu u bolje sutra.

Možete li da nam otkrijete neke posebno emotivne i dirljive momente, koje će publika tek imati priliku da vidi?

- Proces transformacije traje dve nedelje i za to vreme učesnice su razdvojene od svojih najbližih, komuniciraju isključivo sa nama. Ja sam njihova jedina spona sa porodicom i prijateljima. Tu sam da ih podržim, ohrabrim, olakšam im da što bezbolnije prođu sve što ih čeka na putu ka realizaciji trenutka iz sna. Za mene je najemotivniji momenat u emisiji gledanje video-poruka, kojima jedni drugima upućuju reči podrške. Ipak, radost i osmesi koje ne mogu da sakriju kada se ponovo sretnu i vide davno očekivanu promenu su neprocenjivi. Nemoguće je emotivno se distancirati od njihove sudbine, a kada im se ispuni najveća želja, svima nam se pojavi sjaj u očima.

Nezadovoljstvo fizičkim izgledom obično je praćeno nedostatkom samopouzdanja, što je primetno i kod učesnika vaše emisije. Koliko vam je na ličnom planu blizak taj problem?

- Svako od nas prošao je faze kad je bio više ili manje zadovoljan svojim izgledom, pa ni ja nisam izuzetak. Samopouzdanje je na ozbiljnom testu prvo u pubertetu, kada telo „ne sluša“, a vi ne shvatate šta vam se dešava. Kao tinejdžerka bila sam i buckasta i premršava. U trudnoći, pa i u periodu posle porođaja, nisam bila sasvim zadovoljna izgledom. Srećom, na vreme sam naučila da svest o fizičkom izgledu zavisi od toga kako se osećate. Ukoliko ste intimno zadovoljni i ispunjeni, bez obzira na eventualne nedostatke, sijaćete i pleniti pažnju. Smatram da je lepota „duboko ispod kože“. Učesnicama naše emisije, osim realizacije primarne želje - da koriguju neki fizički nedostatak - pomažemo da poboljšaju život u svakom smislu, bilo da je reč o pravljenju nove fasade za kuću, uređenju sobe za dete ili pronalaženju posla u struci.

Osim na aktuelni projekat televizije „Pink“, na šta je još usmerena vaša profesionalna pažnja?

- Posvećena sam glumačkom pozivu, predstavama koje igram, kao i angažmanu u Centru za kulturu „Vlada Divljan“. Dosta radim i pomalo čeznem za slobodnim vremenom i nešto više sna.

Nekoliko sezona vodili ste emisiju „Domaćine, oženi se“. Kakve sreće ste bili u provodadžisanju?

- Taj period pamtim po čestim putovanjima, vremenu provedenom u kombiju i obilasku naše lepe Srbije. Uživala sam u prilici da upoznajem domaćine iz različitih krajeva naše zemlje, trudila sam se da ih predstavim na najbolji mogući način i pomognem im u pronalaženju životnih saputnica. Sa nekima od njih još sam u kontaktu, pa znam da su se poženili i dobili decu. To me čini srećnom i zadovoljnom. Sada imam novi cilj, da ženama ostvarim snove. Daću sve od sebe da im povratim samopouzdanje i „nabacim“ osmeh na lice. Privilegija je biti žena, a dami koja u tome ne uživa iz raznoraznih razloga treba  pomoći.

Da li ste nekada pokušali da spojite neke poznanike i prijatelje jer vam se činilo da su rođeni jedno za drugo?

- Provodadžisanjem sam se bavila samo u emisiji, a privatno nikada nisam htela da spajam ljude na taj način. Ne petljam se ni u čiju intimu, kao što ne volim da se bilo ko petlja u moju.

„Kako je lepo kad imaš prijatelje sa kojima vreme stane i gde god da se nađete uvek je kao da nijedan trenutak nije prošao od poslednjeg puta,“ napisali ste uz fotografiju sa prijateljima, koju ste objavili na „Instagramu“. Koliko su vam važna prijateljstva i koji je preduslov da steknu status „za ceo život“?

- Nemam mnogo prijatelja, ali prijateljstva koja decenijama negujem zaista su za ceo život. Iako živimo na različitim krajevima sveta, to nas ne sprečava da ostanemo u kontaktu, a kad se vidimo, imamo utisak da od poslednjeg susreta nije prošao ni minut. Ponosna sam na svoja prijateljstva i pažljivo ih čuvam.

Pri pogledu na fotografije na kojima ste sa ćerkom, prvi utisak je da mnogo ličite, a drugi da ste izuzetno bliske. Koje svoje osobine prepoznajete u Taji?

- Taju sam dobila, za današnje prilike, veoma mlada, zbog čega imam običaj da kažem da smo zajedno odrastale. Pored toga što smo majka i ćerka, nas dve smo najbolje prijateljice. Između nas nema nikakvih tajni, veoma smo bliske i posvećene jedna drugoj. U Taji prepoznajem dosta mojih osobina, ali i Slavišinih. Ono što s ponosom mogu da istaknem je da izrasta u predivnu, vaspitanu, vrednu i iskrenu devojčicu.

Imajući u vidu da ste žena “od lepe reči”, i po obrazovanju i po profesiji, verujem da ćerku od najranijih dana usmeravate na čitanje, pozorište...

- Usmeravam je, pre svega, da bude dobar čovek, da zna da ceni i poštuje, da vrednuje ljubav i prijateljstvo, da nikada ni za koga ne kaže ružnu reč, da za sve ima razumevanja, da uvek polazi od sebe, da bude marljiva, zadovoljna sobom i onim što ima, da sreću pronalazi u malim stvarima jer jedino tako može da bude zadovoljna. Učim je osnovnim moralnim postulatima, kao što su i mene moji roditelji vaspitavali. To mi je najvažnije. Kojom profesijom će se sutra baviti manje je bitno, važno je da bude srećna.

Kad već pominjemo profesiju, vidite li u ćerki buduću glumicu? Glumački gen imala je od koga da nasledi.

- Taja je od malena bila u prilici da vidi i dobre i loše strane ovog posla. Slaviša i ja smo je vodili na dugotrajne i iscrpljujuće pozorišne probe, na snimanja koja traju satima, na premijere predstava. Dešavalo se da sa nama u kući uči tekst, poznate su joj razne faze pripreme serija, filmova i predstava. Za nju je gluma profesija, kao bio koja druga. Kao što pekar ustaje ujutru da peče hleb, tako njeni mama i tata uče tekst i idu da rade. Kada joj neko spomene da su joj roditelji glumci, ona odgovori: “Pa šta, posao k'o posao.”

Imate li vremena da pripremite ćerku za školu, da zajedno doručkujete?

- Privilegija glumačkog posla je što kad radimo, radimo dan-noć, ali kad završimo obaveze, imamo dovoljno vremena da ispratimo svaki detetov korak. Vreme provedeno sa ćerkom ne bih menjala ni za šta. Koliko god bila zauzeta, Taja mi je na prvom mestu.

Pre nešto više od dve godine ste se razveli, ali tu etapu proživeli ste daleko od čiju javnosti.

- Smatram da ja nisam javna ličnost, pa se trudim da sve što nema veze sa mojim poslom ispred kamere ili publike sačuvam u domenu privatnog. Nikada nisam imala potrebu da se eksponiram; ne gostujem u emisijama niti me ima u medijima, sem kada moram da najavim nešto novo. Prepuštam gledaocima da, prateći moj rad, stvore sliku o meni. Razvela sam se, ali sam sa bivšim mužem u odličnim odnosima, tim pre što imamo zajednički cilj - dobrobit naše ćerke Taje.

Šta biste iz vašeg života okarakterisali kao trenutak iz sna?

- Optimista sam i na život gledam kao na bajku, pa svaki trenutak proživljavam kao trenutak iz sna. Veoma sam maštovita, uživam u svemu što mi donese novi dan, ali ono što me najviše ispunjava, pored vremena provedenog sa detetom, jesu putovanja kojima se beskrajno radujem i koja mi uvek ispune dušu.

 

Eva Čubrović Luka Šarac