Sergej Polunjin: Ja sam državljanin Srbije, tako osećam i tako jeste

Sergej Polunjin: Ja sam državljanin Srbije, tako osećam i tako jeste

Autor: | 04/06/2018

0

Zvezda svetske baletske scene, o ulozi u video-spotu koji najavljuje otvaranje Narodnog muzeja.

- Svakom umetniku kome bi bila poverena ovako značajna uloga kojom promoviše najstariju muzejsku instituciju u Srbiji bila bi izuzetno priznanje njegovom radu. Meni je, zaista, ukazana velika čast, da kao glavni protagonista video-spota koji će najaviti otvaranje muzeja 28. juna budem deo ove, po svemu izuzetne i lepe priče - kaže, za Novosti, Ukrajinac Sergej Polunjin (23), zvezda svetske baletske scene, koji je briljantnu karijeru plesača, glumca i koreografa već ostvario u londonskom Koloseumu, a potom je "overio" u baletu "Stanislavski" u Moskvi.

Uloga koja mu je poverena, sasvim je siguran, obavezuje ga više od svake prethodne, pridodate izuzetnoj biografiji dostojnoj promocije Narodnog muzeja, ne samo u Srbiji, već i u čitavom svetu, što je i namera srpske svevremene prestonice kulture i umetnosti.

- Potpuno sam svestan, ne od juče, ne od danas, šta za Srbiju, ali i čitav svet, znači Narodni muzej, i učiniću sve da opravdam poverenje i čast koji su mi ukazani - govori Polunjin. - Uostalom, ja sam i državljanin Srbije, i to je obaveza više. Radim i radiću svim srcem. Tako osećam i tako jeste.

 

Među državljane Srbije ovaj mladi čovek, vanserijski talenat u svojoj umetnosti, upisao se pre dve godine. Tada je, sa ekipom filma "Bela vrana", stigao u Beograd, mada se za njega već znalo po izvanrednoj ulozi u filmu "Plesač". Ostao je tada u Beogradu nekoliko dana, posetio beogradska pozorišta, osetio energiju koja ga je "povukla".

- Poželeo sam da ovde ostanem i rešio da podnesem zahtev za državljanstvo. Kada je stigao pozitivan odgovor, bio sam neopisivo srećan. Neopisivo srećan!

 

Usledili su ponovni susreti sa Beogradom. Svaki drugačiji i, kaže nam, svaki lepši od prethodnog.

- Sa Beogradom zaista imam posebnu vezu - govori Sergej Polunjin. - Energija ovog grada je nešto što me uvek iznova osvaja.

O izboru Sergeja Polunjina, vanserijskog talenta koji će spotom najaviti otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu, nisu imali dilemu ni u kabinetu predsednice Vlade.

- Polunjin je izabrao Srbiju i Beograd kao svoj dom i mesto gde može da istražuje i stvara. A Srbija je u njemu prepoznala umetnika koji u svet može da nosi deo naše kulture i stvaralaštva. Zbog toga je on pravi izbor koji će svojim talentom i igrom obeležiti novi vek Narodnog muzeja i doprineti osavremenjavanju njegovog imidža.

 

- Spot na kome radimo, a čiji je moto spoj buđenja u spajanju prošlog i novog vremena, biće moj omaž Narodnom muzeju, Beogradu, značaju kulture i umetnosti, i u mom životu, i u mojoj karijeri. Verujem da ću svojim učešćem u ovom projektu doprineti da se ljudi širom sveta zainteresuju za bogatu kulturnu baštinu Srbije - kaže Polunjin.

hellomagazin.rs Guliver/Getty