Nikola Jokić: Najplaćenijem srpskom sportisti u istoriji, milioni dolara su u drugom planu

Nikola Jokić: Najplaćenijem srpskom sportisti u istoriji, milioni dolara su u drugom planu

Autor: | 28/07/2018

0

Za tri godine, koliko nosi dres “Denver Nagetsa”, Nikola Jokić prešao je put od najmanje plaćenog igrača do najveće zvezde čuvenog “NBA” kluba. Briljantnim partijama s vremenom je obezbedio najvredniji ugovor u istoriji tima, pa će u narednih pet godina inkasirati neverovatnih 148 miliona dolara. Dvadesettrogodišnji Somborac tako je postao najplaćeniji srpski sportista svih vremena.

I dok košarkaši širom sveta maštaju da se jednog dana nađu “u njegovim patikama”, Nikola je ovu vest primio “mrtav hladan”. Njemu se, kaže, samo igra košarka.

- Nikada nisam sanjao o velikom ugovoru, već da se zabavljam i osvajam trofeje. Ugovori su sastavni deo sporta, ali najvažnije su pobede. Za ovo su zaslužni i moja porodica, braća, devojka, bivši i sadašnji treneri - kratko je izjavio kada je pred predstavnicima medija pokazao dres “Nagetsa” sa svojim prezimenom i brojem 15.

- Nikada nisam video manje uzbuđenog momka u trenutku potpisivanja tako velikog ugovora. U odnosu na porodicu i košarku, za njega je sve u drugom planu. Ne voli da bude u centru pažnje, želi samo da igra, da nam pomogne da pobeđujemo i da provodi što više vremena sa najbližima - istakao je Tim Koneli, predsednik “Nagetsa”, posle parafiranja najskupljeg “deala” u istoriji kluba iz Denvera.

Nikola sa devojkom Natalijom Maćešić, i braćom Strahinjom i Nemanjom

 

Zbog nonšalantnog odnosa prema svemu što nema veze sa igrom, Jokić je u Americi okarakterisan kao tipična antizveda. Pre četiri godine prespavao je sopstveni “draft”, tokom kojeg je završio na nezavidnoj 41. poziciji. U to vreme malo ko je pomišljao da će se ikada naći u samom vrhu “NBA” lige. Ipak, od anonimnog igrača iz Srbije sa osetnim viškom kilograma postao je stub “Denvera” i vodeći motivator na terenu.

- Da ste me 2015. pitali da li će Nikola jednog dana biti igrač sa maksimalnim ugovorom, samo bih se nasmejao. Mislim da bi većina tako reagovala - prokomentarisao je njegov trener Majkl Meloun, koji je prošle godine posetio Srbiju. Po povratku u Ameriku tamošnjim novinarima “požalio” se da je provod na srpski način dobro upamtio.

- Kafana je čudo. Svaki put kada vam se isprazni čaša, oni naspu novu do vrha.

A povod za odlazak u kafanu bila je proslava pobede Nikolinog konja. Ljubav prema ovim životinjama preneo mu je prijatelj iz Sombora, sa kojim je kao dete odlazio na hipodrom. Ni sada mu nije strano da očisti konjušnicu i timari ljubimca, koga je kupio pre dve godine i time ostvario dečački san. Iz tog razloga dao mu je ime „Dream Catcher“, što u prevodu znači Hvatač snova.

A post shared by @vupnaumatt on Jul 2, 2018 at 8:04am PDT


I dok drugi milioneri novac užurbano troše na luksuzne nekretnine i brze automobile, Nikolino najveće zadovoljstvo ne košta ništa - to je vreme provedeno sa prijateljima, porodicom i devojkom, sugrađankom Natalijom Maćešić. Samo dva meseca od otpočinjanja veze, a zajedno su duže od pet godina, lepa Somborka spakovala je kofere i preselila se u Ameriku, na studije psihologije. Nikola joj se pridružio dve godine kasnije, zajedno sa starijom braćom Strahinjom i Nemanjom.

- Mnogo mi znači što su sa mnom. Dovoljno je da na svakoj utakmici na tribinama imam nekoga ko navija za mene, znači mi taj vetar u leđa koji mi neprekidno daju, i pod košem i kod kuće - izjavio je zlatni centar. - Najčešće smo sve četvoro kod kuće, ali kada ne igram, odlazimo u akvapark, vozimo karting ili putujemo. Obišli smo mnoga lepa mesta.

A post shared by @vupnaumatt on Jun 26, 2018 at 12:55pm PDT


Sa voljenima je, kaže, sve lakše, ipak, nostalgija za rodnim gradom uvek je prisutna.

- Nedostaje mi Sombor, u njemu je sve bolje, drugačije, sve lepše miriše. Nedostaju mi društvo i kafana, ali ne zbog ludog provoda. Dovoljno mi je da sedim sa prijateljima i da pričamo. Nedostaju mi konji, hipodrom, štrand... Generalno, ono što bismo nazvali našom dušom. Kad završim sa košarkom, vidim sebe samo u Somboru. Njemu ću se uvek vraćati. Tu je moj dom, moja ulica, moje društvo... Zato nijedan grad ne može da ga zameni.

Deana Đukic Getty Images/Instagram
Tagovi: nikola jokic