Branka Katić o Holivudu: Od svih faca najviše me impresionirao Robert Redford

Branka Katić o Holivudu: Od svih faca najviše me impresionirao Robert Redford

Autor: | 14/10/2018

0

Srpska glumica, koja poslednjih meseci u Zagrebu snima TV seriju ‘Novine’, govori o 20 godina međunarodne karijere tokom koje je radila sa zvezdama kao što su Džoni Dep, Robert Redford i Kristijan Bejl.

Beogradskoj glumici Branki Katić (48) uloga neustrašive novinarke Dijane Mitrović u HRT-ovoj seriji “Novine” verovatno nije najvažnija, no svakako je jedna od najdražih u dugoj i bogatoj karijeri. Na filmu je debitovala sa samo četrnaest godina, a glumila je i u kultnim ostvarenjima Srđana DragojevićaRane” i “Mi nismo anđeli”. Nakon velikog uspeha filma “Crna mačka, beli mačor” Emira Kusturice zapazili su je strani agenti, te je pre 20 godina počela njena inostrana karijera – najpre u Londonu, gde je upoznala budućeg supruga, britanskog redatelja Džulijana Farina, a potom u Americi.

Naime, Džulijan je dobio ponudu da režira TV serijal “Svita” (Entourage) zbog čega se 2005. cela porodica – u međuvremenu su postali roditelji dvojice sinova, Luja (16) i Džoa (14) – preselila u SAD. Planirali su da ostanu šest meseci, međutim, boravak se protegao na osam godina.

 

Za Branku dugih jer joj holivudski način života, gde je novac jedina mera uspeha, nikako nije odgovarao. Iako je i tamo ostvarila zapažene uloge, poput onih u filmovima “Gangsteri”, u kom su joj je partneri bili Kristijan Bejl i Džoni Dep, i “Provala” s Džadom Loom, kao i u serijama “Svita” i “Velika ljubav”, žudela je za tim da decu odgaja u drugačijem društvu, te su se 2013. vratili u Evropu.

 

Danas porodica opet živi u Londonu, gde deca idu u školu, a Branka i suprug putuju na snimanja. Naša glumica uskoro počinje da radi sa Srđanom Dragojevićem na njegovom novom projektu.

Mislite li da bi vam život krenuo nekim drugim smerom da 1998. niste igrali u Kusturičinom filmu “Crna mačka, beli mačor”?
Verujem da je sve onako kako je moralo biti. Saradnja s Emirom bila je fenomenalno iskustvo. Retko smo se držali scenarija pa je svaki novi dan bio nova avantura, a on me stalno zezao da ću nakon uloge u njegovom ostvarenju sigurno otići u beli svet. Uspeh filma zasigurno je doprineo tome, a i danas me ljudi prepoznaju upravo zbog te komedije koja ima obožavaoce širom planete.

 

Taj film vas je na neki način spojio i sa suprugom?
S Džulijanom me upoznala producentkinja s kojom sam dogovorila večeru u Londonu. Kako je on ranije tog dana na sastanku s njom spomenuo da mu je “Crna mačka, beli mačor” najbolji film koji je u poslednje vreme gledao, ona ga je pozvala da nam se pridruži ne bi li me upoznao. I dan-danas ga zafrkavam da se zaljubio u mene pre nego što me je uopšte upoznao.

 

Kakvi su vaši utisci o velikim glumcima i rediteljima s kojima ste sarađivali u Holivudu?
Na mene su najveći utisak ostavili oni koji su uz sav profesionalni uspeh uspeli da ostanu normalni, koji se ne ponašaju kao da ih svetska slava čini boljima od drugih. A dobri glumci su uzbudljivi partneri odakle god došli, živi duhom, prisutni u trenutku, emotivno otvoreni. Džoni Dep je bio duhovit i ležeran, na setu “Gangstera” smo se sjajno zabavljali. Ipak, od svih faca najviše me impresionirao Robert Redford, s kojim sam snimala film “Kapetan Amerika: Zimski vojnik”. Ta uloga je bila mala i nebitna za moju karijeru, ali videti kako se ponaša holivudska legenda neprocenjivo je iskustvo – nema asistente, ne glumi zvezdu, a po kafu ide sam.

 

Šta čeka Dijanu Mitrović u novim epizodama “Novina”?
Uzbuđenju nikad kraja – za početak, nekoliko situacija koje Dijana sama sebi nikada ne bi poželela. Njena nemogućnost da se odupre svom novinarskom impulsu dovešće je do ivice katastrofe, pokušaće da izgradi mostove koje je za sobom srušila, tražiće oproštaj od sestre, dobiće po nosu jer misli da je najpametnija i da je niko ne može zaustaviti. Premda će malo smekšati, njeni privatni demoni i dalje će je verno pratiti.

Ima li nekih sličnosti između vas i Dijane?
Ova uloga je potpuno različita od svega što sam dosad igrala, a od mene privatno svakako. Dijana je destruktivna, ja se trudim da budem konstruktivna, ona ne mari za druge, dok ja volim ljude. Jedino nam je zajedničko što smo obe fajterke i nemamo strah.

 

Ovo vam je prva uloga u Hrvatskoj – šta vam je donela u poređenju s drugim TV serijama?
Verujem da je ekipa “Novina” najmanja, ali najdarovitija s kojom sam sarađivala i fascinantno je to što smo napravili, s obzirom na to da smo snimali u ograničenom roku i s relativno skromnim budžetom. S rediteljem Daliborom Matanićem ostvarila sam možda najkreativniju saradnju u karijeri, a Zagreb i Rijeka dali su mi pregršt poklona, divne ljude koji su se pojavili u mom životu. Ponajpre talentovanu porodicu mog čarobnog profesora glume Radeta Šerbedžije, potom kolege s kojima sam snimala seriju, a i razne druge kreativce.

hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: branka katic

Najnovije vesti