Miloš Biković: Bila mi je čast da radim sa Glogovcem, i dalje ne verujem da ga nema

Miloš Biković: Bila mi je čast da radim sa Glogovcem, i dalje ne verujem da ga nema

Autor: | 22/10/2018

0

- Ja ne bih dao liku kao što sam ja automobil u ruke i rekao: "Valjda ćeš da se snađeš, idi, izvedi zaokret pod ručnom od 180 stepen" - objašnjava glumac utiske o ulozi u novom ostvarenju.

“Južni vetar“ je priča o Beogradu devedesetih godina kada su na ulicama gazdovali okoreli kriminalci, a Miloš Biković tumači glavnu ulogu, negativca Petra Maraša. Do sada smo ga uglavnom u domaćim filmovima gledali u drugačijim ulogama pa nas je interesovalo koliki je izazov igrati negativca.

- Mi kao zemlja imamo malu produkciju filmova. Ta proizvodnja nije dovoljna ni za razvoj glumaca, a kamoli da zadovolji potrebe naroda ili postavi, tj. odgovori na neka važna pitanja kroz kinematografiju. “Negativci” su zanimljivi jer ih je potrebno opravdati, a “pozitivce” je potrebno “zaprljati”. I jedno i drugo je izazov.

 

Budući da je reč o trileru, da li si za određene scene imao dublera?

- Za neke od scena vožnji imao sam dublera. Isto se zove Miloš. Rekao sam produkciji da su preterali starajući se da nađu dublera i da je važno da liči na mene, ne mora baš isto i da se zove.

U filmu postoji mnogo scena brze vožnje, kakav si vozač?

- Dobar sam vozač i veliki deo vožnje sam izveo sam, ali neke stvari ne bih rizikovao. Mi nemamo novca da u Srbiji pravimo pripremu od nedelju dana treninga brze vožnje.

Stao si rame uz rame sa Bjelogrlićem, ali i Nebojšom Glogovcem kojem je ovo bila poslednja uloga. Šta je to što ćeš u vezi sa jednim od naših najboljih glumaca zauvek pamtiti?

- Pitao me je za jednog ruskog reditelja koji ga je zvao na kasting, nervirao se svaki put kada bih od ponuđenih varijanti za ručak ja izabrao onu bolju na pauzi. To je sve bilo neverovatno šarmantno. Pričali smo o filmu... Bila mi je čast da radim s njim. I dalje ne mogu da verujem da ga nema.

Koliko ti stabilna veza i podrška partnerke pomaže da u svim segmentima budeš bolji?

- Stabilan emocionalan život je važan. Nebo je plavo. Sunce sija kada nije oblačno, osim ako je noć.

Može da se kaže da si ti bio taj koji je srpskim glumcima prokrčio put ka ruskom tržištu. Šta danas poznati ruski reditelji kažu za srpske glumce?

- Sve više mojih kolega ide na kastinge, uči ruski i razmatra da na taj način razvija svoju karijeru. Glumci su dovedeni (pretpostavljam kao i svi delatnici u oblasti kulture) do očajanja. Već decenijama. Bez solidarnosti nećemo preživeti. Ovo je moj skromni doprinos. Ja sam ukazao da je taj put moguć. Ukazao sam da postoji mnogo kvalitetnih glumaca tamo odakle sam došao. Ali moje kolege su u Rusiji na pragu velikog uspeha zbog svoje vrednosti pre svega, a ne zbog mene. Drago mi je da je tako zato što sam tvrdio da imamo dobru školu glume i, evo, to se potvrđuje uspehom mojih kolega.

Hellomagazin.rs Michael Ryzhov/Promo
Tagovi: miloš biković