Ana Stanić: Umem puno toga da prećutim, ali još mi se dešava da krajnje iskreno kažem šta mislim

Ana Stanić: Umem puno toga da prećutim, ali još mi se dešava da krajnje iskreno kažem šta mislim

Autor: | 14/12/2018

0

Jednostavno i svedeno, u isto vreme elegantno i glamurozno. Ovim rečima bi se, kratko i jasno, mogao opisati stil Ane Stanić, koja godinama važi za jednu od najbolje obučenih žena na našoj javnoj sceni. Lekciju o stilu održala je i u svom poslednjem spotu za singl “Holivud”, a kao što smo očekivali, odlično se snašla i na snimanju za naš magazin.

O garderobi i modi, muzici i kreativnosti, ostvarenim snovima i planovima koji čekaju svoj trenutak, pričali smo sa pop zvezdom pred kraj godine, koju je započela sa željom da sve što zamisli sprovede u delo.

- Mnogo toga sam ostvarila, nešto sam prebacila za sledeću godinu, a nešto nije realizovano zbog objektivnih okolnosti, ne mojom voljom. Uvek imam previše planova, pa ako realizujem i pola od toga, ja sam zadovoljna. Ne opterećujem se ukoliko se neka ideja ne ostvari odmah, već strpljivo čekam pravi trenutak.

Da li ste skloni dugoročnim planovima?

- Naprotiv, prilično sam spontana. Ne razmišljam unapred van okvira od nekoliko meseci.

Kako se u plan i program za ovu godinu uklopio singl “Holivud”?

- Fantastično, baš tako sam zamišljala i pesmu i spot. Vrlo sam zadovoljna povratnim reakcijama. Do kraja godine planiram da objavim i baladu koju sam spremala paralelno sa “Holivudom”, a biće tu još dosta zanimljivih dešavanja.

Ima li holivudskog sjaja u poslu kojim se bavite?

- Nikada nisam bila u Los Anđelesu, tako da zapravo ni ne znam šta je to “holivudski sjaj”. (smeh) Od Amerike sam upoznala samo Njujork, koji obožavam. Holivud koji se pominje u pesmi je metafora. Za mene glamur i sjaj nisu nikakva referenca u poslu, ako tako mogu da nazovem muziku. U mojoj profesiji, kao u svakoj, ima blistavih trenutaka, ali i onih koji nisu nimalo prijatni. Nema mesta generalizaciji.

Izjavili ste da pred objavljivanje pesme morate psihički da se spremite za ulazak u baru punu krokodila. Da li je to razlog što pravite duge pauze?

- Jedan od razloga. Ta izjava odnosila se na pauze koje sam pravila kada nisam imala dovoljno dobru pesmu po mom sudu, kada sam bila u autorskoj krizi. Ali, kao što vidite po mom angažmanu u prethodnom periodu, više nije takva situacija. Aklimatizovala sam se i vratila u “baru” koja nije toliko strašna kao kada se posmatra iz hibernacije. (smeh) Sada mi je to okruženje mnogo prirodnije. U kreativnom sam naboju, pesme se dešavaju, što je najvažnije.

Na koji način ispunjavate dane kada niste na sceni?

- Ja sam majka i posvećena sam detetu i kad radim i kad ne radim. Trudim se da mu priuštim boravak u prirodi, filmske i muzičke sadržaje za koje mislim da će mu značiti. S druge strane, druženja su moja hrana za dušu. Imam divne prijatelje sa kojima uživam u vremenu ispunjenom smehom i ćaskanjem.

Koliko ste vešti u kuhinji?

- Ne kuvam stalno, ali volim da se time bavim. Tradicionalna jela jedem kod mame i bake, dok ja imam neke recepte koje sam pokupila na putovanjima, sa kojih često donesem i zanimljive začine. Moje interesovanje za kuvanje razvilo se iz pokušaja da napravim jela koja nisam mogla da nađem po restoranima, a u međuvremenu izveštila sam se do te mere da umem da pripremim ukusan obrok od namirnica koje se zateknu u frižideru.

Smeta li vam kad pročitate “izgleda odlično”, uz dodatak “za svoje godine”?

- Najviše mi smeta kad, sa 42 godine, pročitam da sam u petoj deceniji. (smeh) Smatram da bi u 21. veku trebalo da se oslobodimo stereotipa po kojima žena koja pređe 30. ulazi u srednje doba ili da do određene godine treba da rodi dete. Paradoksalno je što mi daju kompliment da izgledam odlično i istovremeno kao da se čude kako je to moguće u “izvesnim godinama”. (smeh) Mnoge svetske zvezde dokazale su da se može biti u top-formi, bez obzira na to šta kaže krštenica.

Koja osobina vam je kroz život zadavala najviše muke?

- Oduvek me je krasila direktnost u komunikaciji. Umem puno toga da prećutim, ali još mi se dešava da krajnje iskreno kažem šta mislim. Prijatelji mi često sugerišu da to ne radim jer ponekad, čak i kad mi to nije namera, zvučim kao da sam “potkačila” sagovornika. Ne želim da gušim tu osobinu, niti da budem “u rukavicama”. Volim da se našalim na svoj račun, pa i da čujem konstruktivnu kritiku. Drago mi je što među prijateljima i saradnicima imam ljude koji rezonuju na sličan način.

Jedna ste od najbolje obučenih javnih ličnosti, što je kompliment koji laska, ali i obavezuje. Da li se sa stilom rađamo ili ga učimo?

- Ima i jednog i drugog. Moj stil je odraz unutrašnjeg stanja, pogleda na stvari, ukusa. Verujem da sam se na neki način s tim rodila. Mada, normalno je da se u dvadesetima tražiš, probaš da li ti nešto stoji ili ne, otputuješ pa vidiš kako se negde u svetu žene oblače. U jednom trenutku prosto kažeš “to je to”.

Ko, po vašem mišljenju, ima najviše stila?

- Moja kuma Marija Tarlać, a u muškoj konkurenciji Boško Jakovljević.

Nije vam strano da obučete muško odelo.

- Obožavam da oblačim muška odela i to ne radim da bih bila seksi. S druge strane, smatram da takva garderoba ne isključuje seksepil. Kul mi je kad vidim ženu u muškom odelu, jako mi se dopada taj izgled.

Za razliku od nemalog broja javnih ličnosti koje vole da se pohvale novim i skupim trendi kombinacijama, vi često bez ustručavanja ističete da vam nije strano da u garderoberu imate komade stare i po deset godina.

- Volim pojedine skupe stvari, ali ih kombinujem sa prosečnim. Total brendirani „look“ jedna je od najurnebesnijih pojava kod nas. Racionalna sam u kupovini, imam dobro oko, investiram u stvari za koje znam da će biti aktuelne duže od jedne sezone, biram kvalitetnu odeću koja se neće izdeformisati posle pranja, čuvam komade koji mi se posebno dopadaju. Uvek se obradujem kad izvučem neku stvar koju sam kupila ko zna kad i pomislim kako dobro izgleda i danas. Držim se saveta koji sam davno čula, da treba kupovati klasične, a ne sezonske komade. Ne samo što će do iduće godine biti prevaziđeni, već ćemo u njima izgledati smešno.

Koliko su vam bliski pastelni tonovi koje ste nosili na ovom slikanju?

- Volim mirnije tonove, a u jesen i zimu biram upravo pastelne boje, crnu i belu, drap i sivu. U letnjim danima dozvolim sebi i neku drečavu nijansu.

Za devojke koje slede vaš stil odevanja, da otkrijemo u čemu ćemo vas ove zime najčešće viđati.

- Razmišljam o kupovini jednog lepog, toplog i glomaznog kaputa. U dilemi sam da li da bude u svetloroze ili svetloplavoj nijansi.

Razgovor smo počeli sumiranjem rezultata iz godine na izmaku. Kakvi su vam planovi za početak naredne?

- Prvog dana nove godine pevaću na Trgu Republike, u okviru „Simfonijete“ kompozitora Saleta Sedlara. Biće to simboličan ulazak u 2019, od koje mnogo očekujem. Ipak, pre nego što se prepustim poslu, nameravam da odem na jedno lepo putovanje.

Eva Čubrović Mirko Tabašević
Tagovi: ana stanić