Avantura života: Peru i Ekvador ukrali srce Mariji Kilibardi

Avantura života: Peru i Ekvador ukrali srce Mariji Kilibardi

Autor: | 23/03/2019

0

Jednom godišnje, u društvu prijateljice i nekadašnje koleginice Natalije, Marija Kilibarda pakuje kofere i kreće u osvajanje nove uzbudljive destinacije. Ovog puta odluka je pala na Boliviju i Peru. Po povratku sa petnaestodnevne avanture u dahu nam prepričava utiske o živopisnim predelima Južne Amerike, ističući da su velika očekivanja višestruko ispunjena.

- Peru mi je ukrao srce. Takvu konekciju sa prirodom nisam osetila ni na jednom drugom putovanju. Cela zatreperim kad mi se u sećanje vrate sve te predivne slike, od prirode do istorije, starih civilizacija i priča koje smo slušali od lokalaca. Mislim da se neću tako lako otarasiti tog osećanja, a i želim da traje što duže - kaže nam lepa voditeljka, koju je poseta Peruu potpuno očarala, a pre svega obilazak svetskog čuda Maču Pikčua.

- Posetile smo gradić Arekipu, koji je „Unesko“ proglasio kulturnom baštinom, kao i Kusko na Andima, koji baštini bogatu istoriju i tradiciju tog naroda. Laguna Humantej bila je nestvarno lep doživljaj. Pogled na okolna brda i kanjone sa Činčere doprinosi da se sjedinite sa prirodom. Tu se zadržavate bez kamere i bez ikakve priče. Vi i priroda sami, dišete kao jedno. O Maču Pikčuu, drevnom gradu Inka, mogla bih beskrajno da pričam, ali reči to ne mogu da opišu. Impresije su, jednostavno, prejake.

Južnoamerička avantura nastavljena je u Boliviji, koja je za Mariju bila veliki izazov.

- Iako smo se Natalija i ja dugo pripremale za put, mislim da nisam bila spremna za ono što smo doživele, posebno u južnom delu zemlje, prema Čileu. Znala sam da je to divlji predeo, ali nisam očekivala baš toliku divljinu. Infrastruktura ne postoji, spavale smo u izbegličkom kampu i dva dana se nismo okupale. Potpuno novo iskustvo - prepričava kroz osmeh i u kratkim crtama opisuje svu upečatljivost Bolivije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by marija kilibarda (@kilimara) on Feb 27, 2019 at 5:13am PST


- Krenule smo od glavnog grada La Paza, koji je živopisan i pun kontrasta. Šaren je i puls mu je ubrzan. I noću je živ, što nas je prilično iznenadilo. Na put ka jugu zemlje krenule smo u dva ujutru. Iako smo bile premorene, vodič nas je molio da ne spavamo, jer se na svakih dvadeset minuta smenjuju fascinantni krajolici, u šta smo se i uverile. Upijale smo božanstvenu prirodu. Te predele ne možete da vidite ni u filmu, ni u stripu, ni u bajci. Fascinirale su me te pustinje, lagune i vulkani. Oduševila me je i regija Ujuni, gde se nalazi najveće slano jezero na svetu, kao i vrh vulkana Sol de Manjana. Tu smo stigli u cik zore, dok se sunce probijalo kroz oblake. Gledali smo ogromne kratere sa ključalim blatom i paru koja izlazi iz još aktivnog vulkana - kaže Marija, koja nije propustila priliku da isproba čuvene specijalitete ovih krajeva kao što su larve, ribe iz Amazona i meso aligatora, ali i likere od egzotičnog bilja.

 

 

Deana Đukić Privatna arhiva