Lena Bogdanović otvoreno o različitom tretmanu glumaca i glumica u Srbiji

Lena Bogdanović otvoreno o različitom tretmanu glumaca i glumica u Srbiji

Autor: | 29/03/2019

0

Glumicu Lenu Bogdanović uskoro ćemo gledati u drami Artura Šniclera "Vrteška" u režiji Darijana Mihajlovića , koja je početkom 20. veka u Beču smatrana skandaloznom zbog otvorenog tretiranja seksualne tematike.

Predstavu će premijerno izvesti ansambl Pozorišta "Boško Buha" 1. aprila u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić".

Lena Bogdanović je govorila o predstavi, ulozi koju igra, ali i razlikama među glumcima i glumicama u Srbiji:

-Imamo izvesnu dozu straha od premijere jer smo predstavom "Florentinski šešir", takođe u Režiji Darijana Mihajlovića podogli standard izvođenja pozorišnih komada u "Buhi" podigli na izuzetno visok nivo, kaže Bogdanović.

View this post on Instagram

A post shared by Lena Bogdanovic (@lenabogdanovic) on Jun 14, 2017 at 4:09am PDT


Prema njenim rečima ceo ansabl ima izuzetnu odgovornost prema tekstu jer je reč o klasičnom delu napisanom 1912. godine.

-Šnicler je zabranio da se igra taj komad za njegovog života jer su izbile demonstracije nakon premijere. Naravno kasnije je je taj tekst doživeo niz adaptacija i insenacija. Postavljan je u celom svetu. Postoje i dve poznate filmske verrzije...Beograd dugo nije imao 'Vrtešku'. Poslednje koja je igrana bila je veliki hit u režiji Dejana Mijača u Pozorištu na Terazijama, osamdesetih godina prošlog veka,  kazala je Bogdanović i naglasila da je produkciono 'Vrteška' izuzetno teška predstava.

Lena igra ženu koja pokušava da organizuje život u kojem bi joj bilo sve potaman.

-Njene ambicije propadaju u lošoj komunikaciji sa mužem i ljubavnikom. Taj zaplet ne funkcioniše. Iskustva iz priprema ove predstave su izuzetna jer sam prvi put radila sa Goranom Ssušljikom i Milanom Kolakom i verujem da smo napravili izuzetnu predstavu jer postoji izuzetna sinergija u ansamblu,  kazala je Bogdanović.

Da bi uspela da se izbori za status obrazovane, glumice koja lepo izgleda i ima priliku da se umetnički izražava Bodanović je prema sopstveno svedočenju morala nekoliko puta da se da poništi sveprisutnu predstavu o njoj u javnosti.

View this post on Instagram

A post shared by Andrej Hicil (@andrejhicil) on Nov 16, 2017 at 12:57am PST


-U pozorištu sam najranije u svojoj karijeri uspela da izborim sa predrasudama sredine o mojim glumačkim moćima ulogama u komadima 'Florentinski šešir' i 'Ljubav u Savamali' kazala je Bogdanović i kazala da u Srbiji glumice često stavljaju u "fioke".

-Reditelji i producenti često glumicama govore 'Dobro, igrala si glavnu ulogu, sad malo pauza'. To se glumcima nikako i nikada ne događa...Oni idu iz projekta u projekat bez problema. Pojavnost kolega se skoro nikada ne dovodi u pitanje. Retko ima se kao glumicama zagleda da li su mršavi ili debeli... da li deluju urbano ili ruralno... Glumice se školuju da igraju Medeju, Juliju, Antigonu, a onda ih na osnovu dnevne pojavnosti neko procenjuje šta mogu da igraju,  kazala je Bogdanović.

Hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATAImages, Instagram