Laslo Đere o gubitku roditelja:  Možete krenuti napred ili se slomiti i predati

Laslo Đere o gubitku roditelja: Možete krenuti napred ili se slomiti i predati

Autor: | 30/03/2019

0

Otkriva kako je skupio snagu da nastavi dalje posle smrti roditelja, ko mu je najveća podrška i zbog čega čak i ljubav ne može da mu odvrati pažnju od tenisa

Ljubitelje tenisa obradovao je, ali i iznenadio vaš trijumf na turniru u Riju. Da li ste i vi ostali zatečeni ili ste znali da imate snage za podvig?

- Uspeh nije došao niotkuda, možda tako izgleda onima koji nisu pratili moju karijeru. Ljudi iz mog okruženja znaju da je to rezultat velikog rada. Na turniru u Riju mnogo sam postigao: dobio sam igrača sa liste “top 10”, odigrao prvo finale na „ATP“ turniru i odmah ga osvojio.

Trenutno zauzimate 32. mesto na „ATP“ listi. Po vašoj računici, koliko će trajati put do vrha?

- Ne znam da li ću ikada imati bolji rejting od ovog, ništa ne uzimam zdravo za gotovo. Naravno, cilj mi je da napredujem i budem u prvih deset, ali možda će mi ovo biti krajnji domet. Na meni je da nastavim da treniram, ali i da ostanem prizeman i skroman. Uspeh koji sam postigao daje mi vetar u leđa.


Šta su vaši najjači aduti?

- Istrajnost i vera. Nikada ne odustajem i uvek verujem u ono što radim. Znam zbog čega se trudim i žtvujem.

Koje sportske kvalitete ima Novak Đoković i nijedan drugi teniser na svetu?

- Mislim da svi igrači koji su u prvih deset, pa i pedeset, imaju puno kvaliteta. Ne mogu da izdvojim nešto što Nole ima, a neko drugi ne, stvar je u tome što on nema mane. Istovremeno, njegove vrline su na najvišem mogućem nivou, što ga čini najboljim na svetu.

Imaju li stranci problem da izgovore vaše prezime?

- Ponekad, ali kad im objasnim kako se tačno kaže, lako nauče.

Da li, kada igrate turnir u inostranstvu, stignete da vidite nešto od turističkih znamenitosti?

- Slobodno vreme, ako ga uopšte imam, uglavnom provodim u hotelskoj sobi. Ukoliko sam u nekom gradu u kojem vredi obići određene znamenitosti, potrudim se da nađem malo vremena. S obzirom na to da svake godine posećujem ista mesta, mnogo sam već video. Zahvaljujući tenisu stigao sam do svakog kontinenta, što je velika privilegija.

Ko je junak vašeg detinjstva?

- Otac i deda bili su i ostali moji idoli. I danas pokušavam da, na neki način, budem kao oni. Tati dugujem zahvalnost što sam krenuo ovim putem jer me je upisao na časove tenisa.

Šta biste se potrudili da pokažete nekome ko prvi put dolazi u vaš rodni grad?

- Kada sam u Senti, a retko sam tamo u poslednje vreme, volim da se prošetam kejom, pored reke. To me opušta. Gosta koji prvi put dolazi u grad poveo bih u jednu takvu šetnju.


Imate li podršku na emotivnom planu?

- Imam devojku tačno pola godine. Pruža mi ogromnu podršku, snagu i motivaciju. Zahvalan sam joj na tome.

Kako se ponašate kad ste zaljubljeni?

- Zaljubljenost me ne poremeti previše, bar ne na negativan način. Uspevam da ostanem fokusiran i dosledan onome što radim. U životu profesionalnog sportiste i najmanje opuštanje može da se odrazi na rezultat, a ja to sebi ne mogu da dozvolim. Nisam takav tip.

Kažu da ste veliki ljubitelj knjiga. Kojoj vrsti literature poklanjate posebnu pažnju?

- Trenutno čitam knjigu inspirisanu istorijskim događajima, ali zanimaju me razne teme. U zavisnosti od raspoloženja biram literaturu iz oblasti psihologije, opuštajuće romane, ljubavne trilere...

Mediji vas opisuju kao tihog junaka, kao nekog ko je dostojanstven, povučen, vredan. Da li su to vaše karakterne osobine ili uticaj vaspitanja?

- Ima i jednog i drugog. Vaspitan sam da budem skroman i pristojan, ali moram reći da sam po prirodi pomalo introvertan. Povučen sam i stidljiv.

Koji predmet vam je zadavao glavobolju u školskim danima?

- U srednjoj školi matematika.

Imate li nadimak?

- Zovu me Laci.

Kako volite da započnete dan?

- Jedina navika od koje ne odstupam je da odmah doručkujem.


Koliko ste bliski sa mlađom sestrom Judit?

- Vrlo smo bliski, pogotovo poslednjih godina. Odrasli smo, pametniji smo nego kad smo bili klinci i jasno nam je koliko značimo jedno drugom. Imamo odličan odnos.

Na koji način mlad čovek poput vas može da skupi snagu da posle gubitka oba roditelja nastavi?

- Ako ćemo realno, postoje samo dve opcije: ili krenuti napred, kao što sam ja uradio, ili se slomiti i predati, a onda ionako težak život bude još crnji. Nije lako skupiti snagu, ali ništa nećemo postići ako sažaljevamo sebe. Moramo da gledamo u budućnost i cenimo vreme koje imamo na zemlji, trudeći se da ga iskoristimo na najbolji mogući način.


Koje obećanje sebi dajete, a nikako da ga ispunite?

- Trudim se da spavam osam do devet sati i zato relativno rano idem u krevet. Međutim, čak i kad legnem u deset, ne zaspim bar još jedan sat. Stalno obećavam sebi da ću to korigovati, ali se prilično mučim. (smeh)

Šta vas čini radosnim, a nema veze sa tenisom?

- Sestra, prijatelji, članovi porodice.

Kako se postaje najbolji od najboljih?

- Na ovo pitanje pravi odgovor može dati jedino Novak Đoković. Jeste da ja nisam loš, ali on je definitivno najbolji od najboljih. Ako jednog dana budem u samom vrhu, rado ću podeliti recept sa vama. Za sada mogu da imam samo neke svoje teorije o tome.

Eva Čubrović Guliver/Getty, Instagram
Tagovi: Laslo Đere

Najnovije vesti