Leontina Vukomanović: Mama kao najvažniji zadatak!

Leontina Vukomanović: Mama kao najvažniji zadatak!

Autor: | 07/02/2017

0

Brojne obaveze, koje u toku dana na samo njoj poznat način uspeva da obavi, nisu sprečile jednu od najuspešnijih domaćih kantautorki Leontinu Vukomanović, majku sedmogodišnje Lucije, da prihvati poziv da za magazin "Hello!" otkrije kako izgleda jedan njen uobičajen dan. U jeku izvođenja hit predstave za decu "Tesla i bitka na magnetnom polju", osnivač i dirigent dečjeg hora "Čarolija" i članica žirija takmičarskog šou-programa "Pinkove zvezdice", u društvu svoje mezimice uživala je u beogradskom "Narodnom pozorištu". Poznata ustanova kulture otvorila je svoja vrata za produkciju "Dečjeg kulturnog centra", u kojem Leontina radi poslednje tri godine. Na početku razgovora otkriva nam detalje projekta u kome je zaigrala i njena jedinica.

Leontina Vukomanović: Imala sam sreće što sam na početku četrdesetih postala majka

- Ideju za mjuzikl dobila sam pre više od dve godine, ugledavši najlepše nacrtanog Teslu na jednoj brošuri. Taj crtež doveo me je do Branislava Brkića, perspektivnog ilustratora i animatora, oko koga se trenutno otimaju velike strane produkcije, kako bi realizovale dugometražni animirani film sa Teslom kao temom. Kažu da `teslijanska` energija vezuje ljude. Tako sam i ja povezivala sve kockice u realizaciji svog prvog mjuzikla, a nesebičnu pomoć pružio mi je Nebojša Romčević, koji je razradio prvobitnu Brkićevu ideju i napisao sjajan libreto. Ovo je veliki povratak dece i njihovih roditelja u `Narodno pozorište`, ali i predstavljanje Tesle na potpuno nov način. Tokom predstave u jednom trenutku moja Lucija zaigra u publici, uhvaćena u `strujno kolo`. Najlepše je kada čujem decu iz publike da po završetku predstave pevaju završni song - počinje priču Leontina, čija kćerka polako kreće maminim stopama.

- Lucija pravi prve korake u muzičkoj školi i ne zanima je scena kao takva, već muzika sama po sebi. Stidljiva je i vrlo samokritična. Obožava solfeđo. Mamino dete - kroz osmeh kaže poznata majka i ističe da kćerki vrlo umereno iskazuje podršku.

- Ne pravim od njenog talenta neki spektakl, već je usmeravam i na druge zanimljive aktivnosti. Iskreno, ne raduje me pomisao da bi mogla da nastavi mojim stopama samo zato što je devojčica. Volela bih da izabere poziv koji voli, ali ne bih želela da se suočava sa neumetničkim aspektima mog posla - pomalo bojažljivo kaže, dok sa zadovoljstvom zaključuje da je njen posao idealan za jednu majku.

- Luciji su zabavne sve moje aktivnosti, čak i sastanci i susreti sa nekim važnim ljudima. I te kako čeka priliku da na priredbama i koncertima sretne one kojima može da se žali na situaciju u gradu ili državi, od gradskog menadžera Vesića, predsednika Nikolića, do princeze Katarine. Otvoreno im se žali zbog prljanja reka, smeća u parkovima, grafita na zgradama, petardi na ulicama, nepravde koju gleda oko sebe. Na manifestaciji `Radost Evrope` gospođi Dragici Nikolić žalila se na ponašanje nekog komunalnog policajca. Bilo je vrlo smešno slušati insistirajuća pitanja šestogodišnjakinje: `A kako će ga predsednik kazniti? Hoće li ga izbaciti iz Srbije? Hoće li ga prokazati na televiziji, da ga od svih bude sramota?` - uz osmeh prepričava Leontina, čija se kćerka pored muzike veoma interesuje i za sport, uživajući u časovima plivanja i klizanja. O tome kako Lucijin otac, muzičar Filip Pat, učestvuje u njenom odrastanju Leontina kaže:

- Odgajanje deteta, uz ljubav koju joj pružamo, prilično je stvar organizacije i u tom smislu uvek može bolje ili bar ravnomernije. Svako bira svoje prioritete, a moj je Lucija.

Dok brižno udovoljava kćerkinim željama Leontina priznaje da o svojim i ne razmišlja.

- Zaboravila sam da postoji udovoljavanje sopstvenim željama. Važno mi je da sve poslovne obaveze završim dok mi je dete u predškolskom. Potom sam samo posvećena mama. Zaspim nekad i u devet uveče, umorna, ali srećna - zadovoljno kaže pevačica, kojoj najveću podršku u životnim borbama pružaju roditelji i sestra. Na pitanje da li joj nedostaje podrška partnera i da li još veruje u brak, odlučno kaže:

- Iskreno, nedostaje mi samo vozač u muškom rodu. Sve odluke i borbe izborila sam sama, te nemam potrebu da se oslanjam na bilo koga. Možda je to takav period, ali ja stvarno nemam vremena za nekakva upoznavanja, usklađivanje karaktera ili slobodnog vremena, kog i nemam. Ljubav i brak su lepe manifestacije zajedništva dvoje ljudi. Bojim se samo da je život pun neočekivanih obrta - spremniji za rizik su oni koji su sami i hrabri. Ja već skoro sedam godina nisam sama i vrlo sam srećna zbog toga, a i velika sam kukavica, jer sam, pored sopstvenog, odgovorna za još jedan život.

Osmeh na licu mog deteta jedino je što me čini zadovoljnom na kraju dana.

Za kraj razgovora Leontina otkriva svoje planove.

- Imam mnogo ideja i idem korak po korak u njihovom ostvarivanju. Tu su planovi vezani za moj hor `Čarolija`, potom za autorsku muziku za decu i moje kolege pevače, kao i planovi za programe `Dečjeg kulturnog centra Beograd`, u kome radim već tri godine. Zahvaljujući `Upravi grada Beograda`, ponovo je zablistao starim sjajem nekadašnjeg `Doma pionira`, što me posebno čini srećnom.

Komentari (0)

Loading
Deana Đukić Boško Karanović

Najnovije vesti