Reditelj Dejan Zečević: Nisam ljubitelj realnog prikazivanja stvarnosti zato što to već imam u životu

Reditelj Dejan Zečević: Nisam ljubitelj realnog prikazivanja stvarnosti zato što to već imam u životu

Autor: | 25/02/2017

0

Rediteljsko umeće, od početka karijere, Dejan Zečević pokazao je u različitim žanrovima. Iako bi po nekim projektima mnogi mogli da zaključe da mu je horor omiljen, Dejan ističe da kad god mu se pruži prilika, ipak, voli da isproba nešto drugačije od onoga što je do sada radio. Tako mu je jedna od želja da u nekoj od narednih priča zađe dublje u prošlost, da se, na primer, dotakne srednjeg veka.

U neku drugu dimenziju svoga posla, uspešni reditelj ušao je i radeći seriju "Vojna akademija" čije su dve sezone zabeležile ogromnu gledanost. A od prošle nedelje, publika se, u trećem ciklusu, ponovo druži sa starim, ali i novim junacima ove priče.

Jelisaveta Orašanin selfijem najavila treću sezonu serije “Vojna akademija” (foto)

Dejan je za "Novosti" objasnio i kako je izgledalo radite na ovom projektu iako nije bio upućen u život i školovanje budućih oficira.

- Upustili smo se u istraživanje uz veliku pomoć i podršku ljudi sa Vojne akademije. Dozvolili su nam da saznamo kako sve funkcioniše u tom sistemu školovanja koji ima svoje posebnosti. Ali nismo baš robovali tome, niti smo imali takvu vrstu pritiska da moramo da prezentujemo stvari apsolutno onakvima kakve jesu, nego smo unutar te postavke počeli da gradimo naše junake i njihove priče. Onda smo, na neki način, spojili realnost i sudbine ljudi. Gledaoci vole da vide razne životne situacije koje mogu da prepoznaju kod sebe ili koje ih podsećaju na dane iz njihove mladosti.

Jedna od glavnih rediteljskih uloga jeste i odabir glumaca, a Dejan je otkrio čime se on vodi kada je ovaj izbor u pitanju.

Pola sata sa… Dejan Zečević

- I u fazi pisanja scenarija povremeno razmišljam ko bi šta mogao da igra. Uvek imam sliku kako taj lik treba da izgleda, funkcioniše, kakvu energiju da ima... Ali često volim da izaberem glumca koji može da donese nešto novo, nešto što nismo ni osmislili u scenariju i tako da unapredi celu stvar. Jedan od važnih faktora je i kako glumci između sebe funkcionišu i postoji li potrebna hemija. Često neko ne dobije ulogu zato što nije dobro sarađivao sa kolegom koga smo već odabrali. Neretko se oslanjam i na instinkt i ne mislim da je reditelj bog, a glumci roboti koji treba da u potpunosti ispunjavaju sve ono što sam zamislio - ispričao je Zečević i otkrio zašto voli da pred kamerama stvara svetove koji nisu realni.

- Mene pre svega zanimaju filmovi i serije koje posmatraju stvari na poseban način. Nisam preterani ljubitelj realnog prikazivanja stvarnosti zato što to već imam u životu, nego volim da dam posebno svetlo i drugačiji ugao posmatranja. Oduvek sam se pitao šta je u stvari realnost. Jer, koliko je ljudi, toliko je i različitih perspektiva, i šta onda tu može da se nazove pravom i jedinom istinom? 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Janko Petković
Tagovi: dejan zečević

Najnovije vesti