"Senke nad Balkanom", uzbudljiva priča o Beogradu i "ludom princu" (video)

"Senke nad Balkanom", uzbudljiva priča o Beogradu i "ludom princu" (video)

Autor: | 11/04/2017

0

O seriji „Senke nad Balkanom“ govori se gotovo pola godine. To je u osnovi politička triler-drama, sa elementima mistike. Radnja je smeštena u tridesete godine prošlog veka u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevini Jugoslaviji.

Vila „Zlatni breg“ na Plavincu kod Smedereva pretvorena na dan u tadašnji kućni zatvor Đorđa Karađorđevića, poznatijeg u istoriji kao „ludi princ“ u kome je bio zatočen gotovo 16 godina, vila „Zlatni breg“ idealno je mesto za ovakve kadrove.

Kao u istoriji i u ovoj seriji, lik Đorđa Karađorđevića, ima perifernu ulogu, koja je važna i nimalo zanemarljiva, ali nije okosnica priče, već se samo na nju oslanja.

Uloga je pripala Žarku Lauševiću, a on je donosi na sebi svojstven način.

- Sama priča oko Đorđa Karađorđevića zaslužuje mnogo širu priču. Da je u Francuskoj negde ili da je deo engleske istorije već bi sigurno mnogo filmova i serija bilo napravljeno na tu temu. Kod nas se, nažalost, prećutkivalo dosta toga, da se ne bi nekom zamerilo ovoj dinastiji, ovom društvu, ovom uređenju... Eto, došao je i Đorđe - objasnio je Laušević.

 

Pripremajući se za ulogu, pročitao je svu, iako oskudnu, literaturu. I tvrdi da istorija tek treba da dokaže ili opovrgne priču o ludosti princa.

- Biće i ta zanimljivost, ako je bude u nastavku, to da su ga tek Nemci oslobodili i ta tužna njegova konstatacija kojom on završava svoju autobiografiju 'Tužno je da je cela moja država morala da izgubi slobodu da bih je ja dobio' - istakao je čuveni glumac.

 

Uloga doktora Konstantina Vakumovića, psihijatra, pripala je Draganu Petroviću Peletu, koji je bio čest gost vile u Toponici kod Niša, gde je bio smešten princ Đorđe Karađorđević.

- Mislim da je scenario vrlo dobar. Sve je gusto, ima dosta toga, Dragan je to sve dobro osmislio i dalje još razrađuje, neke scene dopunjava. Mislim da će držati pažnju i biti različito onoga što smo do sada gledali - kaže Petrović.

 

Glavna okosnica serije Senke nad Balkanom je Beograd tridesetih godina prošlog veka, gde su se u to vreme spoticale velike istorijske, privredne i društevene okolnosti koje ga stavljaju u srž Balkana. Serija je protkana mistikom i kriminalom, a prve epizode ove uzbudljive priče biće pred gladaocima sa jeseni ove godine.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs instagram

Najnovije vesti